17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR taie dobanda de politica monetara la 8%

BNR taie dobanda de politica monetara la 8%

Banca Nationala a Romaniei a decis reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, de la 8,5% la 8% pe an, incepand  de la sfarsitul lunii septembrie, operand astfel cea de-a cincea scadere din acest an, in linie cu asteptarile analistilor.
Totodata, banca centrala a mentinut nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, arata un comunicat al Consiliului de Administratie al BNR. "BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mai arata in comunicat.

Analistii economici sustin ca decizia BNR da tonul reducerii dobanzilor la depozitele si creditele pupulatiei, in conditiile scaderii inflatiei si necesitatii relansarii activitatii economice. "BNR va aduce dobanda-cheie la 7% pana la mijlocul anului viitor, in conditiile in care inflatia se va tempera la 3,5% pana in martie 2010, decizia de politica monetara de marti a BNR urmand sa coboare si randamentele la titlurile de stat, fara impact pe cursul de schimb",  sustin reprezentantii Raiffeisen Bank.

"Ne asteptam ca banca centrala sa reduca rata dobanzii si la urmatoarele sedinte de politica monetara, in conditiile in care rata inflatiei va continua sa se reduca (la aproximativ 3,5% pana in martie 2010, conform asteptarilor noastre, de la 5% in prezent) si in care activitatea economica va ramane slaba",  a apreciat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. De asemenea,  reprezentantul Raiffeisen Bank se asteapta la scaderea dobanzilor pe piata interbancara, implicit si in cazul dobanzilor la depozite si credite, catre noul nivel al dobanzii-cheie.

In ce priveste evolutia monedei nationale, Raiffeisen Bank se asteapta ca decizia BNR sa nu aiba vreun impact asupra cursului de schimb. De la inceputul anului, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, cea mai recenta taiere fiind operata in sedinta de pe 5 august, cand rata a scazut de la 9% la 8,5% pe an. La aceeasi data, BNR a coborat ratele rezervelor minime obligatorii pentru valuta de la 35% la 30% din pasivele bancilor cu scadenta sub doi ani si a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii pentru lei la 15%. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe data de 3 noiembrie 2009, cand va fi analizat si raportul trimestrial asupra inflatiei.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă