17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR obligă bancherii să-şi ia bonusurile în rate

BNR obligă bancherii să-şi ia bonusurile în rate

Şi bancherii din România vor fi afectaţi de noile reguli privind bonificaţiile, impuse la nivel internaţional după declanşarea crizei financiare. Primele vor fi acordate în funcţie de performanţa obţinută pe termen mediu şi lung.

Băncile vor fi obligate să amâne plata a minimum 40% din remuneraţiile variabile ale unor bancheri pentru cel puţin 3-5 ani şi să acorde minimum 50% din remuneraţiile variabile în acţiuni sau titluri ale instituţiei sau alte instrumente în afara numerarului, potrivit unui regulament BNR, scrie Mediafax. Printre principiile impuse la stabilirea politicilor de remunerare se numără faptul că „o parte substanţială şi care reprezintă, în toate cazurile, cel puţin 40% din componenta de remuneraţie variabilă este amânată pe o perioadă de cel puţin 3-5 ani şi este corelată în mod adecvat cu natura activităţii, riscurile acesteia şi activităţile personalului în cauză”. Banca centrală obligă la amânarea a minimum 60% din plăţi, în cazul unei componente a remuneraţiei variabile „în sumă deosebit de mare”.

Totodată, băncile sunt obligate ca o parte substanţială şi care reprezintă, în toate cazurile, cel puţin 50% din orice remuneraţie variabilă trebuie să fie formată dintr-un raport corespunzător între acţiuni sau titluri din care rezultă drepturi de proprietate echivalente în funcţie de forma juridică a instituţiei de credit în cauză sau instrumente legate de acţiuni ori instrumente echivalente de tip non-cash în cazul instituţiilor de credit necotate şi alte instrumente. Potrivit regulamentului băncii centrale, componentele fixă şi variabilă ale remuneraţiei totale sunt echilibrate în mod corespunzător şi componenta fixă reprezintă o proporţie suficient de mare din remuneraţia totală, astfel încât să permită aplicarea unei politici complet flexibile privind componentele remuneraţiei variabile, incluzând posibilitatea de a nu plăti nici o componentă a acesteia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă