30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBM a îmbunătăţit prognozele economice pentru România

BM a îmbunătăţit prognozele economice pentru România

Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% cât estima în ianuarie pentru acest an la 2,8%. De asemenea, a fost revizuită în sus și prognoza pentru anul următor, de la 2,7% la 3,2%. Totuși, în 2016, PIB al României va creşte cu 2,9%, conform unui raport al BM, citat de Mediafax.

"În Ungaria şi România sunt semne clare că cererea externă mai puternică conduce la îmbunătăţiri pe piaţa muncii şi recuperare a cererii de consum. În general, la nivelul regiunii, inflaţia redusă va permite băncilor centrale să menţină politici monetare de sprijinire a recuperării economiei şi consumului", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor, mai scrie sursa citată.

Comisia Europeană anticipează că PIB al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, potrivit prognozei economice de primăvară, publicată la începutul lunii mai de executivul de la Bruxelles.

Creşterea consumului privat în România se va accelera de l,7% anul trecut la 2% în acest an şi la 2,4% în 2015 şi 2016. Consumul guvernamental va creşte, de asemenea, mai puternic, cu 1,2% în 2014, 1,3% anul următor şi 1,4% în 2016, faţă de 1% anul trecut, notează BM.

În regiune, instituţia estimează creştere economică de 1,7% pentru Bulgaria în acest an, urmată de o accelerare la 2,4% anul următor, în timp ce pentru Ungaria rata de creştere se va menţine aproape neschimbată, de la 2,4% anul acesta la 2,5% anul următor.

Pentru Republica Moldova, BM anticipează un avans al PIB mai accelerat, de 3% pentru anul în curs şi de 3,8% în 2015.

Cele mai citite

Cristi Manea (26 de ani) este noul jucător al Rapidului

Rapid București a finalizat al treilea transfer al verii prin achiziționarea fundașului lateral Cristian Manea, unul dintre cei mai buni jucători din această poziție...

Mai multe trenuri înregistrează întârzieri

Mai multe trenuri înregistrează astăzi întârzieri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au condus la căderi de copaci în gabaritul căii ferate şi la...

VIDEO. Incendiu în apropiere de Moscova. Mai multe persoane au murit

Problemele în Rusia par din ce în ce mai dese. De curând, două persoane au sărit în gol de la ultimele etaje ale unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă