27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile romanesti respecta lista neagra a CE

Bancile romanesti respecta lista neagra a CE

» Potrivit Comisiei Europene, sunt temporar inghetate transferurile de fonduri catre anumite persoane si entitati.
» CE a listat 27 de persoane si 23 de entitati si organizatii din Iran, care au legaturi cu programul nuclear.

Bancile comerciale romanesti respecta reglemetarile care se aplica pietei financiare, inclusiv restrictiile de a nu trasfera fonduri unor entitati si persoane din Iran, care au legatura cu programul nuclear, criticat de comunitatea internationala, sustin bancherii romani.
Astfel, "potrivit regulamentului nr 423, emis de Comisia Europeana, sunt temporar inghetate transferurile de fonduri catre anumite persoane si entitati care au direct sau inderect legatura cu programele nucleare santionate de Organizatia Natiunilor Unite (ONU)", a declarat Corneliu Cojocaru, director de comunicare la Banca Comerciala Romana (BCR).

Bancherii sustin insa ca e vorba strict de o lista, de 27 de persoane si 23 de entitati si organizatii din Iran, care sunt nominalizate in reglementarea Comisiei. Practica verificarii clientilor cu probleme nu este noua si a fost accentuata dupa atentatele din septembrie 2001.
"Noi, la Bancpost, respectam cu strictete orice reglementari si legi care sunt aplicabile pe teritoriul Romaniei", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost, fost viceguvernator al bancii centrale. In chestiunea transferurilor bancare, bancile au programe informatice speciale in care sunt introduse toate persoanele sau entitatile care figureaza pe listele de suspecti de terorism, spun bancherii citati.
Banca Romana pentru Dezvoltare –Groupe Societe Generale (BRD) trimite la cartierul general din Paris al grupului mama toate transferurile in zone sensibile, spun bancherii BRD SocGen.

"Chestiunea restrictiilor temporare a transferurilor de fonduri catre iranienii din lista regulamentului 423 nu s-a discutat la nivelul comunitatii bancherilor, si nici nu era cazul, deoarece este o decizie a fiecarei banci in parte, care oricum se supune reglementarilor pietei financiare", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
In opnia sa, fiecare actionar al bancilor comerciale cunoaste legile si le aplica.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a reglementat intr-un fel transferurile, dar nici nu a afisat, deocamdata, reglementarea Comisiei Europene.
Oricum reglementarea nu se refera la toate afacerile firmelor iraniei, sau a companiilor care au cartierul general in Iran, ci la un grup care incepe cu Ammunition and Metallurgy Industries Group (AMIG), Ammunition Industries Group). Acest grup, spune CE, controleaza compania Tir, si este la randul sau detinut si controlat de Defence Industries Organisation (DIO). Lista continua cu Organizatia pentru Energia Atomica, Atomic Energy Organisation of Iran (AEOI), implicata, cum spune CE, programul nuclear.  "Bancherii de la Societe Generale verifica toate tranzactiile cu firme si pesoane din Iran, pe baza listelor de care dispun", ne-au declarat cei din BRD SocGen.

Cele mai citite

Hansi Flick pregătește deja primul transfer pentru FC Barcelona. Germanul vrea un jucător de top

După ce Xavi a fost demis de către FC Barcelona, Hansi Flick se pare că îi va lua locul pe banca catalanilor. Antrenorul german...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...
Ultima oră
Pe aceeași temă