16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBăieţii deştepţi de la Hidroelectrica se plâng Justiţiei

Băieţii deştepţi de la Hidroelectrica se plâng Justiţiei

EFT România şi EFT AG (Elveţia), foşti beneficiari ai unor contracte foarte avantajoase de cumpărare de energie ieftină de la Hidroelectrica, au dat în judecată Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.

 

Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, spune că deocamdată nu a primit citaţia de la tribunal şi că nu este surprins de decizia companiilor.

Cei doi comercianţi de energie sunt reprezentanţi de firma de avocatură Muşat&Asociaţii, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 septembrie, potrivit datelor Tribunalului Bucureşti.

„Noi ne-am pregătit pentru orice situaţie”, a afirmat Vulpescu.

Euro Insol a denunţat în ultima lună contractele directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica ale firmelor Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries, Alpiq Rom­Energie şi Energy Holding.

Ultimele patru contracte, renegociate

Hidroelectrica mai are contracte directe de vânzare a energiei cu Alro, Elsid, Electromagnetica şi Electrocarbon. Vulpescu a adăugat că decizia finală privind contractele directe ale Hidroelectrica va aparţine Comisiei Europene, care a deschis o anchetă privind un posibil ajutor de stat ilegal acordat beneficiarilor. „Faptul că am ajuns la o înţelegere (cu cele patru companii – n.r.) se întâmplă ştiind că, în final, ceea ce contează este decizia Comisiei Europene. Dacă va spune că este ajutor de stat ilegal şi trebuie ca Hidroelectrica sau statul să recupereze datorii din trecut, ştiu unde să-i găsesc, (ei – n.r.) nu sunt un partener care pleacă în 24 ore cu laptopul din vila sau garsoniera unde are biroul”, a spus Vulpescu. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Hidroelectrica a înregistrat o pagubă de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale încheiate cu „băieţii deştepţi”.

Compania, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011. Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018. 

Cele mai citite

Florin Maxim a devenit cetățean de onoare al Hunedoarei

Florin Maxim, antrenorul care a condus-o pe Corvinul Hunedoara spre fantasticul succes din Cupa României, a primit luni titlul de „Cetăţean de onoare al...

Prețul franzelei s-a dubat de la începutul războiului din Ucraina. Prețul grâului a scăzut, iar producția de cereale este în creștere

Alimentele de bază, în special pâinea și produsele de panificație, s-au dublat în ultimii doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Deși avem...

România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre în cercetarea genomică și...
Ultima oră
Pe aceeași temă