17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvantaje mari pentru companii mici

Avantaje mari pentru companii mici

Pentru o lunga perioada de timp, economia Chinei a fost formata din intreprinderile statului. Dupa ce aceasta a fost liberalizata, multe sectoare au fost inca "blocate" pentru companiile straine, iar acest fapt a creat mari oportunitati pentru companiile cu capital mic chinezesti, care au profitat de noile nise ale privatizarii fiind sprijinite solid de parghiile solide financiar-fiscale ale statului.

Situatia este valabila pentru China, insa nu putem spune acelasi lucru despre companiile mici din alte tari, care se confrunta in prezent cu o criza economica destul de grava. Acestea constituie primul val de falimente, mai ales daca statul respectiv nu acorda la timp sprijinul financiar necesar.

Totusi, daca privim cele 111 societati chinezesti listate pe piata de capital din SUA, vom constata ca numai 32 emitenti au rata P/E mai mica decat a indicelui S&P500 (in prezent este 14,45 pentru ultimele 12 luni), iar o parte dintre ele se apropie de zona de 50 – o valoare destul de mare in conditiile actuale, chiar daca ritmul de crestere se va pastra la nivelul teoretic de 9%. Nu vom compara insa aceste valori, aproape normale pentru o tara care a avut ritmul mediu de crestere de 9,7% in ultimii 26 de ani, cu valorile de performanta corporatista din celelalte tari emergente. Putem insa delimita faptul ca China nu se teme de absenta lichiditatilor ci, dimpotriva, ea isi poate asigura din resurse proprii fondurile financiare necesare realizarii cresterii economice planificate. Cati ani? Nu se stie, insa tocmai acest adevar este diferenta fata de celelalte tari, mai ales fata de cele emergente. Daca reducem aceasta problematica la nivelul companiilor, vom spune ca, pentru alegerea unui viitor emitent in propriul portofoliu, trebuie sa avem in vedere independenta financiara sau posibilitatea acestuia de autofinantare, precum si agilitatea de a supravietui intr-o economie plina de incertitudini.

Cred ca acest comportament il vom putea regasi si la o parte din companiile listate la BVB, care vor avea posibilitatea sa creasca in performante, mai mult in partea a doua a anului 2009. Pentru depistarea acestora va trebui sa facem insa un tur de forta in ceea ce priveste managementul companiei corelat cu performantele financiare atat proprii, cat si ale sectorului de activitate intern/extern din care face parte.

Este evident ca anul oportunitatilor nu a fost 2008, conform prognozei initiale, cu atat mai mult daca ne referim la randamentele visate de 20-30%. Asa ca locul optimismului de anul trecut a fost luat de pesimism, care se va mentine in viitor destul de pronuntat, deoarece analistii prognozeaza un an mai dificil. Voi parafraza un om de afaceri si voi spune ca acum este mai periculos sa fii optimist decat pesimist.

Optimistii cred ca economia globala si piata de actiuni internationala vor avea un minim in anul 2009 si ca apetitul pentru consum va creste din nou. Pesimistii gandesc ca in 2009 lucrurile vor merge spre mai rau. Deoarece somajul va creste, iar criza va afecta toate sectoarele, pentru alegerea emitentilor va trebui sa fim atenti la partea de costuri, de investitii si de mentinere a cash-ului, adica a lichiditatilor.

Din pacate, la nivelul BVB-2008, nu avem actiuni castigatoare, insa putem analiza prin prisma de mai sus acele societati listate, care au scazut mai putin decat media bursei, adica decat nivelul indicelui BET coroborat cu acele sectoare ce vor fi vizate/stimulate financiar, sau prin alte mijloace, de catre viitorul guvern prin programul sau anticriza. Vom viza astfel firmele cu capital mic si mijlociu, care vor avea acel management ce va reusi sa se replieze rapid la conditiile curente, adica sa fie realist. In acest context vom fi focalizati pe profitabilitate si pe cash flow, mai ales ca rezolvarea crizei nu depinde de noi.

Intr-o prima faza, pentru stabilirea planului investitional pe termen mediu, voi analiza o societate din domeniul energetic, si anume Rompetrol Well Service (PTR), pe care o vizez fundamental de mai mult timp. Totodata, avand un exemplu prin delistarea Rompetrol SA (VEGA), ma gandesc si la o tendinta de acumulare din partea actionarului majoritar – The Rompetrol Group NV (51%), care poate avea aceeasi tinta si la acest emitent si care poate sprijini tendinta de crestere. Asa ca voi merge impreuna cu miscarea pretului si a volumului de tranzactionare. Totodata, am facut o prima analiza tehnica orientativa, pe un grafic saptamanal pe ultimii 3 ani, pe care am constatat semnale clare de continuare a trendului major descendent. Am notat, intr-o prima forma, doua praguri de focalizare mai importante: un prag de suport solid de intrare la 0,1850-0,2270 lei si un prim prag de rezistenta la 0,28-0,3 lei pentru inceputul unei piramidari care sa-mi ofere o profitabilitate de 50-70% pentru perioada de investitie aleasa.

Cele mai citite

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...
Ultima oră
Pe aceeași temă