12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăApartamentele au mai recuperat din scăderea de anul trecut

Apartamentele au mai recuperat din scăderea de anul trecut

 

Preţul mediu al apartamentelor din cinci dintre cele mai importante oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, a crescut în luna martie pentru a treia lună consecutiv, însă per total nivelul se menţine sub cel din perioada similară a anului trecut, potrivit unei analize imobiliare.ro. Excepție face Timișoara, unde prețurile sunt mai sus ca anul trecut.

Diferenţa de preţ faţă de perioada similară a anului trecut se situează sub 5% în toate marile oraşe ale ţării, potrivit unui comunicat al portalului imobiliar. În luna martie creşterea preţurilor a fost în medie de 2,1% (faţă de un plus de 0,6% în ianuarie şi 1,8% în februarie), de la 919 euro pe metru pătrat util, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat.

În Bucureşti luna martie a adus creşteri ale preţului mediu (apartamente noi şi vechi) cu 1,9%, de la un nivel de 1.058 de euro pe metru pătrat la 1.078 de euro pe metru pătrat. Faţă de perioada corespunzătoare din 2013, preţul se situează cu 2,7% mai jos. Unităţile locative din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună (de la 991 la 998 de euro pe metru pătrat) şi sunt cu 3% mai ieftine decât în primăvara anului trecut. Locuinţele noi, pe de altă parte, au înregistrat în martie un plus de 3,3%, de la 1.163 la 1.201 euro pe metru pătrat, preţul mediu solicitat în prezent fiind cu 4% mai mic decât cel din urmă cu un an.

Locuinţele din Braşov sunt singurele din cele cinci oraşe analizate pentru care preţurile s-au înscris pe o traiectorie descendentă luna trecută. Locuinţele vechi s-au ieftinit cu 0,5% (de la 827 la 823 de euro pe metru pătrat) şi se situează cu 2,8% sub nivelul consemnat în urmă cu 12 luni. Apartamentele nou-construite au cunoscut un declin mult mai abrupt în prima lună de primăvară din 2014 (-5,9%, de la 871 la 820 de euro pe metru pătrat). Cu toate acestea, pe acest segment se poate observa cea mai mare diferenţă de preţ faţă de perioada similară din 2013, respectiv 11%.

În Cluj-Napoca, preţul mediu a crescut în martie faţă de februarie cu 3,8%, la 895 de euro, şi a scăzut cu acelaşi procent faţă de luna similară din 2013. Evoluţia a avut la bază o creştere de 1% pe segmentul locuinţelor vechi şi de 5,6% pe cel nou. Faţă de anul trecut, locuinţele vechi din Cluj Napoca sunt mai scumpe cu 0,8%, în schimb cele noi sunt cu 8,3% mai ieftine.

Preţurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Constanţa s-au menţinut constante în luna martie, la un nivel de 849 de euro pe metru pătrat, valoare cu 1,8% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Locuinţele vechi s-au apreciat uşor, cu 0,1%, de la 842 la 843 de euro pe metru pătrat, nivelul actual situându-se cu 1,5% sub cel din 2013. Unităţile locative noi s-au depreciat însă cu 0,9% în ultima lună (de la 875 la 867 de euro pe metru pătrat) şi au ajuns cu 3,3% mai ieftine decât în perioada similară a anului trecut.

În Timişoara, apartamentele nu doar că s-au scumpit în luna martie, dar preţurile solicitate sunt mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în medie cu 3%. La finele lunii martie, apartamentele scoase la vânzare în Timişoara erau cu 1,1% mai scumpe decât în februarie (814 euro pe metru pătrat, faţă de 805 euro pe metru pătrat) şi se situau cu 2,8% peste nivelul consemnat în 2013. Locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,5% în ultima lună (de la 792 la 804 euro pe metru pătrat util), valoarea actuală fiind cu 2,9% mai mare decât cea din urmă cu 12 luni. Unităţile locative noi s-au ieftinit cu 0,8%, de la 883 la 876 de euro pe metru pătrat, dar sunt cu 4% mai scumpe decât anul trecut. O posibilă explicație? Prețurile din Timișoara erau cele mai mici raportate la cele din alte mari orașe autohtone iar evoluțiile din ultima vreme vin să echilibreze situația.   

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă