13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnkara şi Bucureşti vor schimburi comerciale de zece miliarde de dolari

Ankara şi Bucureşti vor schimburi comerciale de zece miliarde de dolari

Guvernele României şi Turciei îşi propun atingerea în următorii ani a unui nivel de schimburi comerciale de 10 miliarde de dolari, în condiţiile în care pragul maxim atins a fost de 7 miliarde în 2008, înainte de criză, iar după o scădere în 2009, în acest an sunt perspective să fie atins din nou, au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună în marja Reuniunii diplomaţiei, miniştrii de Externe Teodor Baconschi şi Ahmet Davutoglu, potrivit Agerpres.

Relaţiile noastre economice îşi revin pe zi ce trece şi sper ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp să atingem obiectivul de 10 miliarde de dolari al schimburilor comerciale. Aş dori să menţionez şi că numărul firmelor turceşti care îşi desfăşoară activitatea în România a ajuns la 6.000″, a spus ministrul turc Davutoglu.

De asemenea, ministrul Baconschi a subliniat că Turcia este al cincilea partener economic al României.

“Am trecut de pragul celor 7 miliarde dolari de schimburi comerciale anuale înainte de criză, în 2009 am coborât, dar există din nou o revenire spre 7 miliarde anul acesta. Ne-am propus amândoi să contribuim pe cât posibil la atingerea unei bare de 10 miliarde de dolari schimburi între ţările noastre”, a afirmat şeful diplomaţiei române, arătând că pe lângă domeniile actuale de colaborare se pot dezvolta proiecte comune şi în alte sectoare cum ar fi reforma şi refacerea infrastructurii de sănătate, Turcia având spitale private foarte performante.

Ne propunem să preluăm şi experienţa Turciei în domeniul turismului, primind anual un număr de turişti cât o jumătate din populaţia sa, cu un venit de 30 miliarde de dolari”, a evidenţiat ministrul Baconschi, arătând că în plan politic România rămâne un susţinător pro-activ al procesului de aderare al Turciei la Uniunea Europeană.

Totodată, ministrul Davutoglu a subliniat că relaţiile dintre cele două ţări sunt la “un nivel de perfecţiune” şi în plan politic şi cultural, iar pentru această toamnă este în proiect semnarea declaraţiei de parteneriat strategic cu ocazia vizitei pe care preşedintele Băsescu urmează să o facă în Turcia. El a menţionat şi potenţialul de punte de legătură al comunităţii turco-tătare care a sărbătorit miercuri Bairamul.

Mulţumesc României pentru atitudinea democratică, de înţelegere a multiculturalităţii faţă de conaţionalii noştri turci“, a spus Davutoglu, arătând că guvernul de la Ankara intenţionează şi deschiderea la Bucureşti şi Constanţa a unor institute culturale.

Cei doi oficiali au menţionat că au discutat şi despre subiectele legate de situaţiile din Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu, Siria, Libia, Egipt. Cei doi miniştri au semnat cu această ocazie şi un acord de colaborare între institutele diplomatice din cele două ţări.

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă