30 C
București
marți, 9 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăActionarii BVB renunta la fuziunea cu bursa din Sibiu

Actionarii BVB renunta la fuziunea cu bursa din Sibiu

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au hotarat, in cadrul Adunarii Generale, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, sa renunte la procesul de fuziune cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). „Aceasta decizie a fost rezultatul votului secret al actionarilor si trebuie sa spun ca a fost vorba despre un rezultat strans. Motivele care au determinat decizia actionarilor au fost raportul de paritate rezultat, atitudinea constant ostila din ultimul timp a conducerii BMFMS cu privire la fuziune, problema actionarilor neeligibili de la Sibiu care ar fi urmat sa devina actionari la BVB si altele”, ne-a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica.
Raportul „de schimb” intre actiunile BVB si cele ale BMFMS este de 1 la 12, chiar ar putea ajunge la 1 la 14, a spus Stoica. Potrivit unor declaratii recente ale lui Petru Prunea, membru al Consiliului BVB, activele bursei de la Bucuresti au o valoare de 13,5 milioane euro, iar cele ale BMFMS au fost evaluate la un milion de euro. Evaluatorul celor doua institutii a fost firma de consultanta Ernst & Young. Unii dintre actionarii BVB considera ca acest raport de schimb nu este corect.
Conform celor declarate de Septimiu Stoica, Bursa de Valori este destul de avansata cu propriul sistem de tranzactionare a instrumentelor financiare derivate. „Mai avem de rezolvat problema compensarii, dar saptamana viitoare vom inainta Comisiei Nationale de Valori Mobiliare documentatia privind lansarea produselor derivate pe platforma de la Bucuresti”, a spus presedintele BVB.
Teodor Ancuta, presedintele bursei la termen din Sibiu, nu a fost „deranjat” de votul actionarilor BVB. Acesta estimeaza ca piata sibiana va depasi, pana la sfarsitul anului, un volum de 50.000 de contracte pe zi. De altfel, Ancuta a anuntat ca BMFMS va incepe in urmatoarele trei-patru luni demersurile necesare pentru introducerea la tranzactionare a actiunilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă