35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăA crescut PIB-ul României, potrivit estimărilor INS

A crescut PIB-ul României, potrivit estimărilor INS

Produsul Intern Brut (PIB) ajustat sezonier pentru primul trimestru al anului 2024 a fost estimat la 424,634 miliarde lei la prețuri curente, înregistrând o creștere reală de 0,7% față de trimestrul IV 2023 și de 2,2% față de trimestrul I 2023, conform estimărilor INS.

Revizuirea estimărilor pentru această perioadă a dus la recalcularea seriei ajustate sezonier a PIB-ului trimestrial, ceea ce a generat modificări față de datele publicate anterior în comunicatul din 7 iunie 2024.

În urma acestor ajustări, PIB-ul ajustat sezonier pentru trimestrul I 2024 a reflectat o creștere continuă în economie. Datele finale arată un PIB estimat la 348,870 miliarde lei la prețuri curente, înregistrând o creștere reală de 0,5% comparativ cu primul trimestru al anului 2023.

Revizuirea dinamicii PIB-ului a adus o creștere de +0,4 puncte procentuale față de varianta provizorie (1), în timp ce valoarea adăugată brută a înregistrat o majorare de +0,5 puncte procentuale.

Aceste modificări indică o performanță economică mai robustă decât cea anticipată inițial.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă