15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024

10 paşi spre faliment

Economia a suferit de la declanşarea crizei politice, o deteriorare rapidă, ale cărei efecte se vor vedea în următorii ani, cu începere din această toamnă, şi care ar putea arunca economia românească într-un peisaj similar cu cel din 2009, arată o analiză realizată de editorialiştii ZF.

Într-un articol intitulat „Cel mai rău scenariu: 10 lucruri care vor afecta economic România”, publicaţia avertizează că sunt 10 elemente care vor afecta economia. Acestea sunt: „presiunea asupra cursului valutar; reducerea sumelor în lei disponibile pentru consum, investiţii, economisire; problemele pe care Ministerul Finanţelor le va avea cu veniturile şi cu finanţarea deficitului; creşterea blocajului în economie, ceea ce va avea drept consecinţă reducerea plăţilor companiilor către bugetul de stat; scăderea afacerilor şi revizuirea planurilor de investiţii, ceea ce se va solda cu disponibilizări; băncile îşi vor reduce finanţarea şi vor presa pentru rambursarea împrumuturilor; scăderea valorii activelor româneşti, ceea ce va duce la diminuarea garanţiilor; căderea fondurilor europene; România rămâne prizoniera FMI; clasa de mijloc va fi distrusă, iar bugetarii şi pensionarii vor rămâne masă de manevră electorală”, arată ZF.

Efectele, pe scurt

 Tensiuni ridicate pe curs şi în economie ca urmare a faptului că BNR nu va mai putea susţine prin dobânzi ridicate moneda naţională.

 Creşterea cursului va duce la reducerea consumului şi a investiţiilor.

 Majorarea promisă a salarii­lor la bugetari de 8% la finele anului va deveni greu de
acordat.

  Creşterea economică sub aşteptările de 1,5-1,7%, combinată cu seceta, cu diminuarea investiţiilor străine şi a fondurilor europene, va duce la oprirea multor investiţii.

  Multe companii îşi vor reduce investiţiile, va urma o nouă şarjă de disponibilizări, asemenea anilor 2009.

 Finanţarea acordată de bănci ar putea scădea.

  Prăbuşirea fondurilor europene, cea mai ieftină resursă, va fi cea mai mare pierdere.

  Clasa de mijloc şi antreprenorii ar putea fi distruse, bugetarii şi pensionarii rămânând masa de manevră electorală.

„Iresponsabilitatea clasei politice, indiferent că ea poartă numele Băsescu, Boc, Antonescu, Ponta sau al altor politicieni, poate trimite România într-o cădere economică rapidă, din care va ieşi foarte greu şi foarte slăbită”, afirmă ZF. 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă