11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalVot cu mască obligatorie, câștigat de un partid pro-european

Vot cu mască obligatorie, câștigat de un partid pro-european

Uniunea Social Democrată din Macedonia (SDSM) s-a impus la limită în alegerile parlamentare din Macedonia de Nord. La numărarea a 95% dintre voturi, social-democrații cu viziuni pro-Uniunea Europeană au reușit cu 36,1% să ia fața adversarilor politici de dreapta VMRO-DPMNE, 34,7%, potrivit rezultatelor preliminare. Au fost alegeri în care votanții au fost obligați să poarte măști de protecție a nasului și a gurii.

Dacă rezultate se mențin, cel mai probabil fostul prim-ministru Zoran Zaev va avea misiunea de a forma un nou Guvern condus de SDSM ce va primi sarcina de a continua negocierile privind integrarea euro-atlantică. Cel mai mare partid etnic albanez, Uniunea Democrată pentru Integrare (DUI), a obținut 11,6% din voturi, oferindu-i un rol cheie pentru formarea noii majorități. Cel mai probabil albanezii vor susține SDSM, așa cum au făcut-o din 2016 și până astăzi.

Macedonia de Nord a avut în ultimele luni un Guvern interimar după ce Zoran Zaev a demisionat ca urmare a eșecului de a obține un termen de la Uniunea Europeană pentru debutul negocierilor de aderare. În ciuda opoziției evidente a Franței, Uniunea Europeană a decis în luna martie să înceapă discuțiile cu Macedonia de Nord pentru integrare.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă