33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Premierul britanic Sunak îl concediază pe Zahawi, președintele partidului, în urma...

VIDEO: Premierul britanic Sunak îl concediază pe Zahawi, președintele partidului, în urma unui scandal fiscal

Premierul britanic Rishi Sunak l-a demis duminică pe președintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, din guvern, după s-a constatat că acesta nu a fost suficient de deschis în legătură cu o anchetă privind impozitele sale personale, pe care a rezolvat-o în perioada în care era ministru de finanțe.

Premierul britanic Rishi Sunak l-a concediat duminică din guvern pe președintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, din cauza scandalului în curs, privind impozitele sale.

Inițial, Sunak îl susținuse pe Zahawi, care era și membru al cabinetului său, dar apoi a ordonat o anchetă independentă după ce s-a aflat că Zahawi a rezolvat o anchetă anterioară a agenției fiscale britanice, anul trecut.

Sunak spune că a fost o „încălcare gravă” a conduitei.

Zahawi a declarat anterior că organul fiscal a decis că a fost „neglijent”, dar că nu a făcut o eroare în mod deliberat pentru a plăti mai puține taxe.

Cu toate acestea, investigația independentă a declarat că Zahawi nu a declarat că afacerile sale fiscale au fost analizate atunci când a fost numit pentru scurt timp ministru de finanțe anul trecut.

Și nu a dezvăluit detalii atunci când Sunak l-a numit în rolul său actual, adăugând că Zahawi a arătat „o considerație insuficientă” față de cerința de a fi onest și deschis.

Într-o scrisoare adresată lui Zahawi, Sunak a calificat acest lucru drept o încălcare gravă a codului ministerial.

Răspunsul lui Zahawi către Sunak nu a menționat nici agenția fiscală, nici ancheta consilierului independent, ci îngrijorarea față de reacția mass-media și faptul că va continua să îl sprijine pe prim-ministru.

El este în continuare membru al parlamentului.

Partidul Laburist din opoziție și unii dintre legislatorii conservatori ai lui Sunak au declarat că Zahawi ar fi trebuit să se retragă mai devreme.

Zahawi a devenit ministru de finanțe în urma demisiei lui Sunak din această funcție, în iulie anul trecut.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă