26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Evadări îndrăzneţe pe National Geographic Channel

VIDEO: Evadări îndrăzneţe pe National Geographic Channel

Criminali periculoşi şi disperaţi şi îndrăzneţele lor evadări. Acestea vor forma subiectul noii serii de do­cu­­mentare National Geographic – „Evadare” – serie care prezintă poveştile unora dintre cele mai răsunătoare evadări din închisoare din istoria recentă, dar şi eforturile autorităţilor pentru recapturarea fugarilor.

Pentru a planifica o evadare dintr-o închisoare de maximă securitate e nevoie de o strategie impecabilă, de o uriaşă voinţă şi de continuă concen­tra­re.

Camerele de luat vederi şi gardienii monitorizează fiecare mişcare, astfel că evadarea devine aproape imposibilă, însă unii dintre prizonieri nu se pot gândi la altceva, iar pentru cei condamnaţi la moar­te reprezintă singura şansă de a evita pedeapsa. Având destul timp la dispoziţie, prizonierii au destul curaj să testeze siste­mul de securitate şi să aştepte momentul perfect pentru a evada.

Fiecare acţiune este foarte bine plănuită şi cântărită; sunt testate unghiurile moarte ale camerelor, cu­ţitele sunt ascunse în cărţi şi fiecare colţ al penitenciarului este verificat pentru o po­sibilă ieşire.

Ieşirea prin tuburile de ventilaţie, construirea unui tunel pe sub pereţii celulei, încheierea unor alianţe cu ceilalţi prizonieri, obţinerea materialelor necesare, folosirea pastei de dinţi ori a bomboanelor se numără printre strategiile la care prizonierii apelează pentru a evada. În cazul celor care au reuşit, odată trecuţi dincolo de ziduri, aceştia nu pot decât să fugă cât mai repede şi mai departe, până când, 
într-un final, sunt prinşi din nou.

Dar, în astfel de cazuri, şi poliţiştii au propriile strategii pentru a dejuca planurile evadaţilor. „O dată ce au reuşit să evadeze, nu au nici un ban şi nici unde să stea, aşa că se îndreaptă spre acei oameni pe care îi cunosc şi în care au încredere.

Persoane care i-ar ascunde şi le-ar da bani. Persoane pe care le urmărim şi noi”, afirmă în documentar unul dintre detectivii implicaţi într-o astfel de acţiune de recuperare a unui evadat.

Cei şase din Pittsburg 
(Luni, 17 ianuarie, de la ora 21.00)

Primul episod al seriei ne spune povestea spărgătorului de seifuri Nuno Pontes, care a pus la cale o evadare îndrăzneaţă dintr-o închisoare de maximă securitate. În scene amintind de filmul „Marea eva­dare”, Pontes şi alţi cinci deţinuţi reuşesc să păcălească luni de zile gardienii şi să construiască în secret un tunel sub pereţii închisorii.

Cu toate acestea, bucuria libertăţii a fost de scurtă durată. După o supradoză de droguri, o impresionantă urmărire cu maşini şi o tensionată confruntare armată, toţi cei şase fugari ajung din nou în spatele gratiilor. Programul cuprinde mărturiile a doi dintre evadaţi, a unui angajat al închisorii şi a agenţilor de apărare a legii care au ajutat la urmărirea şi capturarea fugarilor.

Cele mai citite

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...

Lotul lui Iordănescu pentru ultimele partide înainte de EURO

Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat un lot de 28 de jucători pentru meciurile amicale cu Bulgaria şi Liechtenstein, ultimele teste înaintea EURO 2024.Noutăţile lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă