VIDEO Bilanț tragic în urma taifunului Mangkhut din Filipine

Numărul persoanelor decedate în Filipine din cauza taifunului a crescut de la aproape 30 la 49, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile filipineze. Taifunul se îndrepta duminică spre Hong Kong şi Macao.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.09.2018 - 15:48

UPDATE Numărul persoanelor decedate în Filipine din cauza taifunului a crescut de la aproape 30 la 49, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile filipineze.

Alte zeci de persoane sunt date dispărute, inclusiv aproximativ 40 de minieri despre care se crede că au fost surprinşi de o alunecare de teren într-o zonă montană din nordul Filipinelor, relatează agenţia The Associated Press.

Vântul puternic şi ploaia torenţială au distrus acoperişuri, au doborât copaci şi stâlpi de electricitate, astfel că peste 4 milioane de persoane din nordul Filipinelor au rămas fără alimentare cu energie electrică.

 

Taifunul Mangkhut, care sâmbătă genera rafale de vânt cu viteze de până la 285 km/h, ar putea fi una dintre cele mai puternice furtuni din anul 2018.

Taifunul a trecut la aproximativ 100 de kilometri sud de Hong Kong, însă efectele furtunii s-au simţit puternic şi în oraş, unele zone fiind inundate de apele mării, care au crescut cu până la 3,5 metri, informează agenţia Reuters.

Autorităţile din Hong Kong au sfătuit locuitorii să rămână în case pentru a evita să fie loviţi de obiecte zburate de vânt. Aici s-au înregistrat rafale de vânt cu viteze de până la 117 km/h, astfel că peste 800 de zboruri de la aeroportul Hong Kong au fost anulate, afectând peste 100.000 de pasageri

Cel puţin 111 persoane au fost rănite la Hong Kong, potrivit oficialilor locali.

UPDATE Cea mai mare parte a victimelor - 24 de persoane - şi-au pierdut viaţa în alunecările de teren care au avut loc în Cordillera, o regiune din nordul ţării, potrivit lui Francis Tolentino, consilier prezidenţial însărcinat cu măsurile guvernamentale de ajutorare.

Printre victime s-au aflat familii care nu şi-au părăsit locuinţele în ciuda ordinelor de evacuare, a spus acesta în cadrul unei informări pentru preşedintele Rodrigo Duterte, care a vizitat oraşul Tuguegarao, una dintre zonele puternic afectate de Mangkhut.

"Autorităţile au făcut tot ce era posibil pentru a pune în aplicare evacuarea populaţiei, dar unele regiuni sunt foarte îndepărtate", Tolentino i-a spus lui Duterte. "Mâine vom începe faza de reabilitare, repunerea în funcţiune a liniilor de electricitate şi a alimentării cu apă".

După ce a făcut ravagii în Filipine, Mangkhut se îndrepta duminică spre China şi Hong Kong. Autorităţile chineze au avertizat că acesta ar putea fi cel mai mare taifun de anul acesta şi au emis nivelul maxim de alertă, cu avertizări de valuri înalte şi inundaţii. Zeci de mii de persoane au fost evacuate în locuinţe mai sigure.

Precipitaţiile şi vânturile puternice au început deja să afecteze Hong Kong, iar autorităţile au avertizat că Mangkhut ar putea fi mai sever decât Hato, care a lovit regiunea anul trecut.

Printre măsurile preventive luate în regiune, sute de curse aeriene au fost anulate, iar transportul public a fost limitat.

Macao se pregăteşte de asemenea pentru fenomenul meteorologic de amploare, iar autorităţile au dispus închiderea cazinourilor astfel încât oamenii să se poată pună la adăpost. Anul trecut, taifunul Hato a făcut zece victime în această regiune

 

Furtuna care a rupt acoperişurile, a tăiat copaci, a declanşat 42 de alunecări de teren şi a provocat inundaţii extinse se îndreaptă spre sudul Chinei. De asemenea, un deces s-a înregistrat şi în Taiwan, o femeie fiind înghiţită de valurile înalte generate de taifunul care a trecut la sud de insulă.

Vântul puternic şi ploaia torenţială au distrus acoperişuri, au doborât copaci şi stâlpi de electricitate, astfel că peste 4 milioane de persoane din provincia Cagayan au rămas fără alimentare cu energie electrică.

Taifunul Mangkhut, care generează rafale de vânt cu viteze de până la 285 km/h, ar putea fi declarat drept cea mai puternică furtună din anul 2018.

Vântul puternic şi ploaia torenţială a dus la prăbuşirea unor case şi a provocat alunecări de teren în zona oraşului montan Baguio, blocând drumuri şi provocând decesul a cel puţin trei persoane, iar şase sunt date dispărute.

Doi membri ai echipelor de salvare au murit în timpul unei intervenţii, au comunicat autorităţile din Filipine, care au avertizat că bilanţul victimelor ar putea creşte având în vedere pagubele majore cauzate de taifun.

Terminalul aeroportului Tuguegarao a suferit pagube majore, acoperişul şi mai multe ferestre fiind distruse de intemperii.

Centrul de Avertizare pentru Taifunuri a retrogradat furtuna la echivalentul unui uragan de categoria 4 din zona Atlanticului, al doilea cel mai înalt nivel de intensitate.

Peste 800.000 de persoane aflate în zonele de coastă cele mai vulnerabile au primit încă de joi ordine să se pregătească de evacuare, în condiţiile în care se estimează că taifunul ar putea produce valuri cu o înălţime de până la 6 metri.

Mii de persoane au fost deja evacuate. Taifunul a afectat regiuni din Filipine în care trăiesc peste cinci milioane de oameni, potrivit centrului. Alerte de vreme severă au fost lansate în regiunile Cagayan, Isabela, Apayao şi Abra.

Zeci de curse aeriene şi internaţionale au fost anulate până duminică, iar activitatea în şcoli şi unele instituţii guvernamentale a fost suspendată începând de vineri, informează agenţia de ştiri Dpa.

Avertizările de furtună au rămas în vigoare în 10 provincii din nordul statului Filipine şi după trecerea taifunului, meteorologii avertizând că vântul puternic şi precipitaţiile abundente vor persista în aceste zone.

În anul 2013, Taifunul Haiyan a provocat moartea a peste 7.000 de persoane în Filipine.

Centrul Naţional de Meteorologie din China a emis o avertizare indicând că taifunul Mangkhut va ajunge pe coastele provinciei Guangdong în după-amiaza zilei de duminică.

La Hong Kong, John Lee Ka-chiu, ministrul pentru Securitate, a îndemnat locuitorii să se pregătească de posibilitatea ca furtuna să afecteze direct oraşul.

Comentarii