21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalVeşnic tânărul Bertolucci

Veşnic tânărul Bertolucci

După o carieră intensă şi apreciată de aproape o jumătate de secol, el nu a mai regizat nici un film din 2003, de la ”Visătorii”, şi nici un film în Italia de 30 de ani – ”Eu şi tu” reprezintă revenirea lui la cinema.

Starea de sănătate precară nu i-a mai permis să lucreze. Într-o zi fericită, însă, Niccolò Ammaniti i-a prezentat romanul lui, proaspăt ieşit de sub tipar. Aşa s-a născut filmul ”Eu şi tu”.

Povestea sensibilă şi atât de dragă lui despre adolescenţe fragile şi inocenţe furate l-au făcut să spună ”da” proectului pe care avea să-l regizeze imobilizat într-un scaun cu rotile. Castingul a fost, se pare, un proces anevoios. Maestrul a ales în rolurile personajelor principale doi actori aflaţi la primul rol major în cinematografie: Jacopo Olmo Antinori şi Tea Falco.

Lorenzo, adolescentul care se ascunde pentru o săptămână în subsolul clădirii unde locuieşte ca să scape de o excursie cu clasa, este interpretat de Jacopo Olmo Antinori, cel numit „Olmo” datorită personajului lui Gerard Depardieu din 1900. Fiul actriţei Francesca De Martini, el a fost înscris la casting, pe ascuns, de mama lui. Până la ”Eu şi tu”, a jucat în mai multe piese de teatru şi seriale, dar fără să ia meseria de actor prea în serios – chiar şi acum, el consideră experienţa „unică şi irepetabilă”.

Sora vitregă a tânărului, cea care îi invadează spaţiul încercând, totodată, să scape de dependenţa de heroină, este Tea Falco. Ea l-a îndrăgit mereu pe Bertolucci, iar şansa de a juca într-un film de-al lui părea un vis. În final, personajul Oliviei împrumută tot felul de trăsături din viaţa ei reală – pasiunea pentru fotografie, accentul catalan, nonconformismul, ba chiar şi unele dintre replicile pe care i le-a dat regizorului în discuţiile lor preliminare.

În rolul bunicii lui Lorenzo o regăsim pe Veronica Lazăr, actriţă de origine română, promotoare, prin fundaţia Itaro Arte, a filmului italian în România şi a filmului românesc în Italia, o prezenţă remarcată încă din anii ’70 în filmele lui Bertolucci, Michelangelo Antonioni, Dario Argento.

Cele mai citite

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă