15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternațional„Valul ucigaș“, filmul trimis de Norvegia la Premiile Oscar, ajunge în România

„Valul ucigaș“, filmul trimis de Norvegia la Premiile Oscar, ajunge în România

 

Lansarea oficială a filmului „The Wave/Valul ucigaș” va avea loc în acest weekend în cinematografe, după prezentarea exclusivă din cadrul Festivalului Transilvania Film de la Cluj.

„Valul ucigaș” este prima peliculă norvegiană despre un dezastru natural, cu efecte speciale de neratat, așa cum ne-a obișnuit Holly-wood-ul, fără să uite însă de personajele atașante și de modul cum reacţionează acestea în faţa cataclismului. Mare parte din filmările de interior și efectele speciale pentru filmul regizat de Roar Uthaug au fost realizate în România.

Fără să se îndepărteze de la structura clasică a genului, premiera de vineri nu folosește sută la sută reţeta americană, alegând o redimensionare a acesteia: dacă regizori precum Roland Emme-rich nu se lasă până când nu distrug întreaga lume în filmele lor, aruncând pe ecran zeci de personaje de care nu îţi pasă, norvegianul Roar Uthaug modifică scala: pentru el lumea este un sat norvegian, Geiranger, aflat la marginea unui lac din munţi. În urma unor dezastre din trecut, localnicii știu deja că prăbușirea unei stânci în imensul lac va provoca un tsunami de zeci de metri înălţime, ei având la dispoziţie doar zece minute pentru a se salva urcând pe culmile din jur.

Uthaug folosește perfect peisajul pictural pentru a sugera atât viaţa liniștită a sătenilor, cât și iminenţa dezastrului. Ajută și faptul că în centrul atenţiei este Kristian, un geolog care, după ce a răspuns ani de zile de echipa ce monitorizează continuu forţele din interiorul muntelui, alege o schimbare de direcţie și o slujbă mult mai bine plătită în domeniul petrolier. Soţia sa Idun, recepţioneră la un hotel de pe marginea lacului, și copiii nu sunt foarte încântaţi de plecarea din Geiranger, dar își susţin soţul și tatăl în iniţiativa sa. Nu mai este nevoie să o spunem: Kristian va ajunge să lupte din răsputeri pentru a se asigura că întreaga familie îi scapă cu viaţă.

Un mare plus al filmului, pe lângă efectele speciale de calibrul celor de la Hollywood, sunt actorii. Kristoffer Joner îl interpretează impecabil pe Kristian, perfecţionistul gata să verifice la infinit ultima zecimală pentru a se asigura că satul său nu este în pericol. Aflat pe punctul de plecare, Kristian intră în alertă atunci când instrumentele de măsură din interiorul muntelui înregistrează date surprinzătoare. Pentru o vreme Kristian se va concentra pe binele comun al localităţii, dar în curând își va da seama că unica sa datorie se îndreaptă spre cei dragi.

Redimensionarea genului funcţionează foarte bine în “Valul ucigaș”, iar efectul s-a văzut în dedicarea cu care norvegienii s-au repezit în cinematografe să vadă acest megahit local: la o ţară de cinci milioane de locuitori, filmul a vândut 800.000 de bilete. Pentru un succes similar, un film românesc ar trebui vizionat de mai bine de trei milioane de români.

„Prin The Wave/Valul Ucigaș, am vrut să aduc un gen obișnuit al Hollywood-ului mai aproape de casă. Am încercat să mă îndepărtez de discursul președintelui și reacția unui oraș enorm și am vrut să experimentez de-zastrul printr-o familie normală și comunitatea în care acesta trăiește”, spune cu modestie regizorul filmului, Roar Uthaug.

„Valul ucigaș“ a fost propunerea Norvegiei la Oscar 2016, iar eficienţa cu care a folosit bugetul de aproximativ cinci milioane de euro pentru a realiza un disaster movie de calibru a fost de bun augur pentru Roar Uthaug. Norvegianul a fost anunţat drept regizor al următorului film Tomb Raider, cu Alicia Vikander în rolul Larei Croft, care va avea premiera în primăvara anului 2018.    

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă