Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UE și Marea Britanie au reușit un acord final pentru Brexit

Spania şi Marea Britanie şi-au soluţionat sâmbătă disputa cu privire la Gibraltar, înlăturând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea acordului de divorţ dintre Londra şi Uniunea Europeană, care ar urma să fie finalizat duminică în cadrul unui summit special.

Share

George Coman 0 comentarii

24.11.2018 - 18:34

Declaraţii de presă difuzate de Guvernul britanic şi de cel din Gibraltar anunţau ajungerea la un acord care stipulează că Brexit-ul nu va afecta pe viitor statutul de negociere al Marii Britanii privind teritoriile sale, informează Agerpres.

Spania ameninţase să se opună prin veto acordului privind Brexit-ul din cauza unor obiecţii de ultimă oră pe tema situaţiei Gibraltarului, o mică peninsulă pe coasta de sud a Spaniei şi teritoriu britanic începând din 1713, unul dintre principalele subiecte asupra cărora existau divergenţe între Londra şi Madrid.

La rândul său, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunţat că Spania a ajuns la un acord cu privire la Gibraltar şi, prin urmare, duminică va vota în favoarea Brexit-ului. ''Tocmai l-am anunţat pe regele Spaniei că Spania a ajuns la un acord privind Gibraltarul. Spania şi-a ridicat vetoul şi va vota în favoarea Brexit-ului'', a transmis Sanchez, într-o declaraţie în direct la televiziunea spaniolă.

Potrivit unui proiect de document văzut de Reuters, duminică, Uniunea Europeană va declara că orice fel de aranjamente viitoare referitoare la Gibraltar vor trebui discutate direct cu Madridul. După ce Marea Britanie părăseşte Uniunea, Gibraltarul nu va fi inclus în sfera de competenţă a acordurilor privind teritoriile care vor fi încheiate între Uniune şi Marea Britanie, se menţionează în proiectul de document. ''Totuşi, aceasta nu exclude posibilitatea de a avea acorduri separate între Uniune şi Marea Britanie în ceea ce priveşte Gibraltarul... aceste acorduri separate vor necesita acordul prealabil al Regatului Spaniei'', se mai menţionează în text.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări sâmbătă că summitul de duminică pentru aprobarea acordului privind Brexit-ul va avea loc, după depăşirea reticenţelor spaniole, deşi a recunoscut că ''nimeni nu are motive să fie mulţumit''. ''Voi recomanda să aprobăm duminică rezultatul negocierilor privind Brexit-ul. Nimeni nu are motive să fie mulţumit. Dar cel puţin în acest moment critic cei 27 au trecut proba unităţii şi a solidarităţii'', a declarat Tusk, în scrisoarea adresată liderilor UE prin care îi invită la reuniunea de la Bruxelles, despre care a spus că va începe la ora locală 09:30 (08:30 GMT).

Şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reacţionat. După o discuţie cu premierul spaniol, Juncker a declarat că solidaritatea şi dialogul reprezintă ''felul europenilor de a găsi soluţii''. ''Tocmai am vorbit cu premierul Sanchez. Solidaritatea, hotărârea şi dialogul sunt mijloacele de a găsi soluţii în Uniunea Europeană'', a scris Juncker pe Twitter, potrivit EFE.

Comentarii

loading...