„La fel ca NATO, ลฃฤrile din UE continuฤ sฤ împฤrtฤลeascฤ opinia cฤ mandatul KSF (Forลฃa de Securitate din Kosovo – n.r.) ar trebui schimbat numai printr-un proces incluziv ลi gradual în acord cu Constituลฃia din Kosovo”, a precizat într-un comunicat un purtฤtor de cuvânt al UE pentru afaceri externe.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior vineri cฤ „regretฤ” decizia parlamentului de la Pristina de a crea o armatฤ kosovarฤ ลi a afirmat cฤ Alianลฃa îลi va „reexamina nivelul de angajare” în Kosovo.
Vineri, deputaลฃii kosovari au adoptat în unanimitate – în absenลฃa aleลilor minoritฤลฃii sârbe, care au boicotat ลedinลฃa – proiectul legii care acordฤ mandat militar KSF, având în prezent în principal misiuni de securitate civilฤ. Securitatea ลi integritatea teritorialฤ din Kosovo sunt monitorizate dupฤ rฤzboiul din 1998-1999 de forลฃa internaลฃionalฤ condusฤ de NATO, KFOR.
Decizia privind crearea armatei kosovare survine într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre Belgrad ลi Pristina, dupฤ ce aceasta din urmฤ a impus taxe vamale asupra produselor sârbeลti, iar dialogul mediat de Uniunea Europeanฤ se aflฤ într-un punct mort.