Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Președintele palestinienilor susținându-și poziția în Consiliul de Securitate

UE cere Israelului să nu ia în seamă SUA

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut marţi Israelului să nu anexeze Valea Iordanului, deși Trump a dat mână liberă israelienilor în zonă.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.02.2020 - 09:14

Borrell a avertizat că, în caz contrar, vor avea loc proteste violențe ale palestinienilor, relatează Reuters, conform Agerpres. ”Asta s-ar putea întâmpla”, a spus el, referindu-se la anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor din Cisiordania de către Israel, prevăzute în Planul de pace pentru conflictul israeliano-palestinian propus de Donald Trump.

”Puteţi fi siguri că nu va fi paşnic”, a spus el în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi-a anunţat marţi intenţia de a anexa Valea Iordanului dacă va fi reales.

 

Palestinienii condamnă la ONU planul lui Trump

 

Tot marți, preşedintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a anunţat, în mod solemn, în faţa membrilor Consiliului de Securitate al ONU, că respinge Planul de pace israeliano-american, care ar face dintr-un stat palestinian un ”şvaiţer”, după ce a renunţat cu o zi înainte la supunerea la vot a unei rezoluţii, din cauza lipsei unei susţineri internaţionale suficiente, a mai scris AFP conform News.ro.

”Respingem planul israeliano-american” care ”pune în discuţie drepturile legitime ale palestinienilor”, a tunat el, agitând o hartă a Palestinei vrute de Statele Unite, într-un discurs care a părut pe alocuri dezlânat.

”Am respins acest plan, pentru că Ierusalimul de Est nu va face parte din Palestina, iar acest lucru este suficient ca să-l refuzăm”, a precizat Mahmoud Abbas. El ar transforma Palestina într-”un stat fragmentat”, fără un control aerian, fără un control maritim.

”Cine dintre voi ar accepta un asemenea stat?”, i-a întrebat pe membrii Consiliului de Securitate al ONU preşedintele palestinian, invocând o situaţie ”de apartheid” (segregare rasială) şi lipsa suveranităţii poporului său.

Palestinienii nu vor să le forțeze mâna susținătorilor lor

Renunţarea la supunerea la vot a unei rezoluţii , marţi, în prezenţa acestui lider, reprezintă un „revers grav” pentru palestinieni, conchide AFP, în pofida faptului că ei dau asigurări că negocierile cu privire la text, începute săptămâna trecută, continuă.

Potrivit unor diplomaţi, supunerea la vot a unei rezoluţii palestiniene care critică proiectul american nu ar fi obţinut cele 14 voturi din 15 care au denunţat, în decembrie 2017, decizia americană unilaterală a recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Palestinienii explică astfel că au vrut să-şi menajeze susţinătorii din Consiliul de Securitate, care au fost supuşi unor presiuni puternice de către Statele Unite, pentru a nu adopta rezoluţia.

Amenințările americane

Potrivit unui diplomat occidental, Washingtonul a ameninţat cu ”măsuri de retorsiune” – binecunoscutele sancțiuni economice - ţările care se poziţionează împotriva Statelor Unite.

Statele Unite şi Regatul Unit le-au prezentat duminică partenerilor lor din cadrul Consiliului de Securitate o serie de amendamente la text, vizând să ridice orice critică a planului de pace american, dezvăluit de către Donald Trump la 28 ianuarie.

Soluția cu două state

Acest proiect reţine o ”soluţie cu două state” şi propune crearea unei capitale a statului palestinian la Abu Dis, un cartier mărginaş al Ierusalimului - în timp ce palestinienii vor ca întregul Ierualim de Est să fie capitala statului lor.

El integrează totodată anexarea coloniilor israeliene şi a Văii Iordanului din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat din 1967, cu alte frontiere decât liniile trasate la acea vreme. El prevede totodată un stat demilitarizat Palestina, ceea ce îi alterează suveranitatea. Între amendamentele la proiectul rezoluţiei, Washingtonul a cerut până și suprimarea menţiunii ”două state suverane şi democratice”, pentru a păstra doar calificativul de ”state democratice”.

Citește totul despre:

Comentarii