8 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalTrump susține că nu va garanta automat securitatea aliaților din NATO, dacă...

Trump susține că nu va garanta automat securitatea aliaților din NATO, dacă va fi reales

Donald Trump susține că nu va garanta automat securitatea țărilor aliate din NATO, dacă va fi reales în funcția de președinte al SUA.

Trump a făcut o declarație pe acest subiect în cadrul unui miting politic desfășurat sâmbătă, 10 februarie, în statul Carolina de Sud. Trump a avertizat că Statele Unite nu vor apăra o țară din NATO care nu și-a majorat bugetul propriu al Apărării la nivelul recomandat de SUA.

“Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat şi a spus: Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?”, a relatat Trump, făcând aluzie la ce se va întâmpla când ar ajunge din nou la Casa Albă.

“Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja să vă facă ce vor. Trebuie să vă plătiţi datoriile”, spune Trump că i-ar fi răspuns acelui președinte din Europa. “Majoritatea președinților au spus că o să-i protejeze fără nicio condiție. De-aia nu plătesc”, a susținut Trump.

Țara din NATO al cărui președinte a avut această divergență cu Trump ar putea fi Franța, Germania sau Italia. România și Polonia nu sunt în această situație întrucât România și Polonia și-au majorat cheltuielile pentru Apărare.

Pe de altă parte, se știe că Donald Trump a avut o relație foarte bună, în perioada în care era președinte al SUA, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Analiștii occidentali susțin că Rusia are tot interesul ca Trump să revină în fruntea administrației de la Casa Albă. Rusia chiar ar fi interesată să influențeze, în acest sens, alegerile din SUA, din anul 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statul eşuat se vede altfel din balconul Palatului Cotroceni

Zilele trecute am aruncat un ochi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, cu gândul să aflu ce mai face preşedintele pentru țară. Habar nu am...

nu toți decidenții noștri sunt de acord ca pistolarii ANAF să intre în acțiune

Deocamdată doar ficțional, dar vorbim aici de o ficțiune bazată pe informație reală. Cea mai tulburătoare veste din lumea fiscală nu ține de...

Putin aruncă săgeți spre Vest: „De ce ei (NATO) nu înțeleg că există pericolul unui conflict nuclear?”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri în timpul discursului său adresat națiunii că avertismentele statelor occidentale potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să atace...
Ultima oră
Pe aceeași temă