24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalSuspectul atacului asupra lui Rushdie, Hadi Matar „avea permis de conducere fals,...

Suspectul atacului asupra lui Rushdie, Hadi Matar „avea permis de conducere fals, folosind numele liderului Hezbollah”


Suspectul reținut pentru înjunghierea scriitorului Salman Rushdie ar fi asupra sa un permis de conducere fals, folosind numele unui lider al Hezbollah aliat cu generalul ucis de origine iraniană Qassim Soleimani.

FBI a percheziționat casa presupusului atacator care ar fi distribuit online imagini cu generalul iranian ucis Qassim Soleimani.

Agenți FBI au interogat prietenii presupusului atacator pentru a încerca să înțeleagă motivul pentru care acesta l-a înjunghiat pe Rushdie într-un festival literar din vestul New York-ului vineri dimineață.

Rushdie este pe un ventilator și și-ar putea pierde un ochi, a spus agentul său vineri seară. Andrew Wylie a declarat pentru New York Times că vestea „nu este bună”, adăugând că Rushdie nu putea vorbi, în timp ce nervii brațului i-au fost tăiați în urma atacului, iar ficatul i-a fost „înjunghiat și deteriorat”.

Poliția, care nu l-a acuzat oficial pe domnul Matar, a spus că crede că atacatorul acționează singur și încă nu a stabilit motivația lui.

Fox News și alte câteva instituții de presă din SUA au publicat vineri seara o copie a permisului de conducere pe care îl folosea suspectul, care purta data nașterii și adresa suspectului cu numele fals „Hassan Mughnaiyah”.

Mughniyah este numele de familie al lui Imad Mughniyah, al doilea comandant al mișcării militante șiite libaneze Hezbollah, care a fost ucis de CIA în 2008 în Siria scrie The Telegraph.


Un cont de Facebook legat de suspect de către oamenii legii citați de NBC News a postat fotografii cu Soleimani – ucis într-o lovitură cu dronă din SUA în 2020 – precum și cu ayatollahul iranian Khomeini, care a emis fatwa lui Rushdie din 1989, precum și cu succesorul său ayatollahul Khamenei.

Nu există legături definitive cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, dar evaluarea inițială a informațiilor a indicat că simpatizează cu grupul guvernamental iranian, a declarat un oficial pentru NBC.

Autorul britanic a trăit sub umbra unei fatwa impusă în urmă cu 33 de ani în urma publicării romanului său Versurile satanice, pe care mulți musulmani îl consideră blasfemie.

Defunctul lider al Iranului, Ayatollah Ruhollah Khomeini, în 1989, a cerut moartea lui Rushdie, în timp ce în 2012, o fundație religioasă iraniană a ridicat recompensele pentru capul lui Rushdie la 3,3 milioane de dolari (2,7 milioane de lire sterline).

„Matar este un musulman devotat care a vorbit despre bunătate”

Ofițerii de la casa lui Matar au fost văzuți vorbind cu o femeie despre care se crede că este sora lui, dar familia a refuzat să vorbească cu presa.

Vecinii de pe strada mărginită de copaci a caselor individuale au descris o familie liniștită care s-a mutat în urmă cu câțiva ani. Unii au spus că credeau că Matars sunt originari din Liban.

Wilbur Iza, alt localnic, a spus că cartierul nu era deosebit de unit și că era destul de amestecat din punct de vedere etnic, locuitorii care se mută des în zonă și iese din zonă.

Matar participa la moscheea locală.

Un purtător de cuvânt al clubului local de box State of Fitness a declarat pentru The Telegraph că Matar s-a înscris la cursul de box cu câteva luni în urmă, dar știau puține despre el.

Se crede că Matar s-a mutat din California în New Jersey în jurul anului 2014.

Un elev de la școala secundară a lui Matar l-a descris drept un „musulman practicant devotat” care se roagă în fiecare zi.

„El și-a luat (credința) în serios și a făcut spălarea picioarelor în toaleta din liceu”, a spus Gabriel Sanchez, 24 de ani, care a participat la Centrul de Învățare Elizabeth cu Matar.

„Era un musulman devotat și unul dintre puținele lucruri despre care îmi amintesc că am vorbit cu el a fost bunătatea”, a spus domnul Sanchez. „Așa îmi amintesc de el și de ce mi-aș dori să nu fie el.”

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Președinții PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, fac împreună o vizită în Japonia

Doi oficiali români de rang înalt, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, fac, împreună, o vizită în Japonia. Marcel Ciolacu este președinte PSD și al Camerei...

Scandal politico – diplomatic cu suspiciuni de spionaj. România interzice intrarea a 14 ziariști de la Russia Today

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a acuzat România că a refuzat să permită intrarea a 14 cetățeni...

Exit Poll: Extrema dreaptă din Italia, condusă de Meloni, câștigă alegerile

O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament,...
Ultima oră
Pe aceeași temă