16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaStudiu: Sancțiunile occidentale "paralizează în mod catastrofal" economia rusă

Studiu: Sancțiunile occidentale “paralizează în mod catastrofal” economia rusă

Economia Rusiei a fost “paralizată în mod catastrofal” de sancțiunile occidentale și de exodul în masă al companiilor internaționale, potrivit unui studiu al Universității Yale.

Cercetarea – despre care autorii spun că este “prima analiză cuprinzătoare” privind economia rusă – a constatat că, de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a suferit o lovitură devastatoare din mai multe puncte de vedere.

“Rusia a pierdut companii care reprezentau aproximativ 40% din PIB-ul său, renunțând aproape toate investițiile străine din ultimele trei decenii”, scriu cercetătorii de la Yale School of Management, adăugând că această situație a fost agravată de o fugă a populației “fără precedent”.

Mai mult de 1.000 de companii și-au redus operațiunile în Rusia sau au ieșit complet din țară de la începutul războiului din Ucraina, în aproape toate sectoarele, de la modă la finanțe.

Cercetarea de la Yale, care a fost publicată la 20 iulie, spune că sancțiunile internaționale au “deteriorat irevocabil” exporturile Rusiei și că importurile în țară s-au “prăbușit în mare parte”.

Acest lucru a dus la “penurii de aprovizionare generalizate” în Rusia și a dus la oprirea producției interne, care se bazează pe importuri în toate sectoarele industriale. 

“În ciuda iluziilor lui Putin privind autosuficiența și înlocuirea importurilor, producția internă rusă s-a oprit complet, fără capacitatea de a înlocui afacerile sau produsele “, scrie echipa de la Yale.

Potrivit cercetătorilor, statutul Rusiei de principal exportator de mărfuri a fost, de asemenea, afectat.

“Poziționarea strategică a Rusiei în calitate de exportator de mărfuri s-a deteriorat irevocabil, deoarece acum se confruntă cu o poziție de slăbiciune din cauza pierderii principalelor sale piețe de odinioară și se confruntă cu provocări abrupte în ceea ce privește executarea unui ‘pivot către Asia’ cu exporturi nefondabile, cum ar fi gazele prin conducte”, scriu aceștia. 

Veniturile din energie reprezintă 60% din veniturile totale ale guvernului rus, ceea ce înseamnă că exporturile de mărfuri sunt mult mai importante pentru Rusia decât restul lumii.

Cei cinci autori ai studiului notează că rezultatele lor contestă afirmațiile tot mai numeroase potrivit cărora sancțiunile afectează mai mult Occidentul decât Moscova.

Ei scriu: “Pe măsură ce invazia rusă din Ucraina intră în cea de-a cincea lună, a apărut o narațiune comună potrivit căreia unitatea lumii în a ține piept Rusiei a degenerat cumva într-un ‘război de uzură economică care își pune amprenta asupra Occidentului’, având în vedere presupusa ‘rezistență’ și chiar ‘prosperitate’ a economiei rusești.”

“Acest lucru nu este adevărat.”

După ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina în februarie, prețurile la energie și alimente au crescut în întreaga lume.

Unii experți și politicieni din Occident și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste repercusiuni și au sugerat că sancțiunile nu afectează suficient de mult Rusia pentru a justifica daunele pe care le provoacă celor care le aplică.

Unul dintre motive, susține Școala de Management din Yale, este că Kremlinul a “ales cu grijă” comunicatele sale economice, “aruncând la gunoi indicatorii nefavorabili și publicându-i doar pe cei mai favorabili”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că barajul de sancțiuni occidentale impuse împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina vecină a eșuat.

“Strategia blitzului economic a eșuat” și, în schimb, a dus la o “deteriorare a economiei în Occident”, a declarat el în aprilie.

În studiul de 118 pagini, autorii Jeffrey Sonnenfeld, Steven Tian, Franek Sokolowski, Michal Wyrebkowski, Mateusz Kasprowicz au susținut că Occidentul trebuie să rămână unit în strategia sa față de Rusia și să mențină presiunea sancțiunilor. 

În întreaga UE, sancțiunile au fost criticate din ce în ce mai vehement, iar premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut o nouă strategie.

“Stăm într-o mașină care are toate cele patru anvelope găurite: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel”, a declarat ultranaționalistul în iulie, în timp ce țara sa se confruntă cu o inflație istoric de mare și cu o prăbușire a monedei sale.

Studiul a mai spus că piețele financiare interne rusești, care reflectă atât condițiile economice actuale, cât și perspectivele de viitor ale țării, sunt cele mai puțin performante piețe din întreaga lume în acest an.

“Din orice punct de vedere și la orice nivel, economia rusă se clatină, iar acum nu este momentul să punem frână”, au adăugat autorii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă