15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaStarstreak: Care este arma fabricată în Marea Britanie și folosită în Ucraina...

Starstreak: Care este arma fabricată în Marea Britanie și folosită în Ucraina ?

Experții militari cred că imaginile cu un elicopter rusesc spulberat de o rachetă în Ucraina arată un sistem de armament de fabricație britanică în acțiune, notează Euronews.

În martie, guvernul britanic a anunțat că ar putea trimite Starstreak, o formă de sistem portabil de apărare aeriană (MANPADS), în Ucraina pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei rusești.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a insistat asupra faptului că tehnologia se încadrează în definiția armelor defensive, el confirmând pe 16 martie pentru BBC că Marea Britanie va trimite arma în Ucraina.

O înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare arată un elicopter care este lovit de o rachetă, se pare că în regiunea Luhansk, în estul Ucrainei.

Cotidianul The Times a relatat că o sursă din cadrul Ministerului Apărării “crede că înregistrarea video arată Startstreak în acțiune deasupra Ucrainei” și că sistemul a fost folosit în țară timp de aproape o săptămână.

Ziarul a adăugat că surse de rang înalt din industria de apărare cred, de asemenea, că Starstreak ar fi fost arma folosită în incident.

Marea Britanie furniza deja forțelor ucrainene rachete antitanc încă de la sfârșitul lunii ianuarie, înaintea unei invazii anticipate a Rusiei.

În urma invaziei, Ucraina a primit arme de la o serie de aliați din NATO, inclusiv de la SUA, care au trimis și ele MANPADS, sub forma rachetelor Stinger.

Ce este sistemul de arme Starstreak?

Starstreak este un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune foarte portabil, fabricat în Marea Britanie.

YouTube video

Producătorul, Thales, spune că arma este “optimizată pentru a asigura apărarea împotriva amenințărilor aeriene, inclusiv a avioanelor de luptă cu aripă fixă de atac la sol și a elicopterelor de atac cu demascare târzie”.

Poate fi mutată de o persoană sau montată pe un vehicul, ceea ce o face foarte flexibilă și adaptabilă la diferite situații de pe câmpul de luptă.

Una dintre caracteristicile care se remarcă este viteza proiectilelor lansate de sistem. Thales spune că racheta este alcătuită din trei săgeți de tungsten, care ating viteze de peste 3.700 km pe oră.

Potrivit mai multor surse, inclusiv Defence News, acest lucru face ca STARStreak să fie cea mai rapidă rachetă sol-aer cu rază scurtă de acțiune din lume.

Săgețile sunt apoi lansate, țintite cu raze laser, ceea ce crește probabilitatea de a lovi ținta.

Thales afirmă că racheta nu poate fi bruiată.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă