34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalSlovacia, zeci de mii de protestatari cer demisia premierului după asasinarea ziaristului...

Slovacia, zeci de mii de protestatari cer demisia premierului după asasinarea ziaristului Jan Kuciak

Protestatarii cereau eforturi anticorupţie, după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak. Pe bannerele lor se puteau citi apeluri la „o Slovacie respectabilă” şi la demisia guvernului, precum şi avertismentul că „Slovacia nu trebuie să ajungă un stat mafiot” sau doar „Ruşine!”.

Marşurile au fost organizate de activişti civici neafiliaţi politic, care au declarat că nu doresc ca la manifestaţii să ia cuvântul niciun politician. Potrivit organizatorilor, demonstraţia din Bratislava a fost cea mai mare din 1989, când fosta Cehoslovacie a răsturnat regimul comunist.

Anunţând protestele cu câteva ore înainte, agenţiile EFE şi Reuters remarcau că premierul Fico nu a reuşit să dezamorseze criza politică declanşată după ce Kuciak a fost găsit ucis cu gloanţe în locuinţa sa, alături de prietena lui, pe 25 februarie.

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut de mai multe ori demisia guvernului sau alegeri anticipate. Şeful statului a acuzat puterea executivă că a ignorat timp de mai mulţi ani rapoartele serviciului de informaţii SIS privind influenţa mafiei italiene în Slovacia, informează AGERPRES.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă