23.6 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalSilviu Purcărete revine în Bucureşti

Silviu Purcărete revine în Bucureşti

Spectacolul „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, după Eugène Labiche, este montat de Teatrul de Comedie şi îi are în distribuţie pe Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi pe Mihaela Teleoacă sau Dorina Chiriac, care vor juca alternativ în rolul feminin din piesă. Silviu Purcărete nu a mai regizat în Bucureşti din 1992, când a montat la Bulandra „Teatrul comic”, de Goldoni. Regizorul va fi în Bucureşti şi va participa la premiera de sâmbătă.

În 2000, „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, scris de maestrul vodevilului francez în 1851, a fost prezentat tot în regia lui Silviu Purcărete la Limoges, Franţa. Au fost 12 reprezentaţii, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal, rol pe care l-a interpretat în limba franceză. Spectacolul este îmbogăţit de elemente imaginate de Silviu Purcărete, de la bastonade, quiproquouri, la cântecele şi bătăi cu frişcă, o farsă în care artişti şi mobile burgheze fantomatice alunecă cu graţie pe parchetul lucios.

Spectacolul a mai fost jucat o dată la sediul Teatrului Comedie, într-un spaţiu prea mic faţă de nevoile montării, de numai 80 de locuri, şi o dată la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, fiind jucat într-un hambar, după cum ne-a spus George Mihăiţă.

450 de locuri pentru Labiche

Pentru a găsi „Teatrul Teatrelor”, sala care va găzdui premira de sâmbătă, George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, spune că „a alergat şi în dreapta, şi în stânga”. Spaţiul generos permite amenajarea de gradene, „ca la tenis”, pe două sau trei laturi, în funcţie de spectacol. „La Romexpo avem o sală minunată unde vom avea 450 de locuri pentru acest spectacol. Pot fi montate însă şi spectacole pentru 500 – 550 de spectatori. Se poate adapta pentru că noi vom juca numai pe cele două laturi faţă în faţă, cu scena pe mijloc, dar rămâne o altă latură unde mai pot fi puse gradene”, explică pentru România liberă George Mihăiţă. Teatrul Teatrelor are o scenă mare, de 12 / 6 metri.

„M-am bucurat că după aproape 19 ani, Purcărete iată că pune în Bucureşti şi un spectacol la Comedie. O scenă ca aceasta nu aveam în teatru şi ne-am gândit să căutăm un hambar, ceva. Şi am găsit înţelegere la Romexpo, la Doru Simovici, care a agreat ideea şi a spus ‘da, vream să facem la Romexpo turism cultural’. Au investit în această sală de teatru şi iată că demarăm sâmbătă cu premiera lui Silviu Purcărete”, mai spune actorul.

Spectacolul a început să fie lucrat în urmă cu doi ani, însă nu se ştia unde va fi jucat. „L-am jucat la noi odată, la sala noastră nouă, dar scena este  mare cu opt dulapuri care se mişcă, dansează, joacă, nu este un spectacol pe care să-l dai numai la 80 de spectatori. De la început a fost gândit pentru o sală mai mare, urmând să o găsim”. Între timp, Silviu Purcărete a realizat filmul „Undeva în Palilula”.

Discuţiile au fost demarate cu Romexpo în urmă cu un an, spune George Mihăiţă: „Sala este a lor, ei au amenajat-o şi se numeşte Teatrul Teatrelor pentru că noi dorim ca toate teatrele să vină să joace aici, bineînţeles cu spectacole de calitate şi bineînţeles de comedie. Am vrea ca în vara anului viitor să adunăm o serie de spectacole pe care să le putem juca măcar o lună, pentru că sunt foarte mulţi românii care vin din străinătate aici. În rest, sala va avea programul unui teatru, dar se pot organiza şi concerte, vine Festivalul Naţional de Teatru. Cred că este un spaţiu foarte bun pentru unele spectacole. Vorbeam cu Ion Caramitru (directorul Teatrului Naţional din Bucureşti) şi spunea că o nouă sală de teatru este o idee foarte bună”.

Reprezentaţii stabilite până în octombrie

Premiera oficială va avea loc în 20 septembrie, ora 19.30. Regia şi scenografia este semnată de Silviu Purcărete, iar muzica Vasile Şirli. Vor juca Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Mihaela Teleoacă. La fierăstrău şi percuţie interpretează Lucian Maxim.

Spectacolul „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, beneficiază de o bună promovare, graţie unei colaborări cu o firmă de impresariat, afişele fiind peste tot în Bucureşti, chiar şi pe circa 500 de autobuze RATB. Odată pe săptămână va fi câte o reprezentaţie, iar programul este fixat inclusiv pentru lunile septembrie şi octombrie. Următoarele reprezentaţii la Romexpo vor avea loc pe 23 şi 30 august.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Teatrului de Comedie (în fiecare zi, de la ora 13.00 la 19.00, telefon 021.315.91.37) sau de pe site-urile www.bilete.ro şi www.blt.ro. Sala de Teatru Romexpo este situată în stânga Pavilionului central Romexpo (intrarea B).

Cele mai citite

CFA România: Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată în aprilie; inflaţia, estimată la 5,73%, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui...

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în anul 2023 a crescut cu 20% față de anul 2022

În anul 2023, turiștii români au efectuat 760.000 de călătorii cu cel puțin o noapte de cazare în Germania. În comparație cu anul precedent,...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă