18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalSerialul „În derivă" duce telespectatorii la psiholog

Serialul „În derivă” duce telespectatorii la psiholog

Din 6 decembrie, canalul HBO a început să difuzeze, de luni până vineri, serialul românesc „În derivă”, cu Marcel Iureş în rolul principal. Noua producţie este o variantă autohtonă a serialului israelian „Be tipul” („La terapie”), creat de Hagai Levi, şi a celebrului „In Treatment” difuzat de câteva sezoane în Statele Unite.

„În derivă” (regia Adrian Sitaru şi Titus Muntean) tratează un fenomen des­tul de nou în ţara noastră, şi anume, psihoterapia. Marcel Iureş interpre­tează rolul unui psiholog care este „urmă­rit” în activitatea sa de zi cu zi, în timpul şedin­ţelor de terapie. Episoadele sunt de altfel decupate pe zile şi pe pacienţi. Pentru a „transplanta” acţiunea serialului original pe teren românesc, au fost angajaţi trei scenarişti care să rescrie poveştile şi destinele eroilor: Andy Lupu, Anca Grădinariu şi Augustin Cupşa. Andy Lupu, şeful echi­pei de scenarişti, a făcut ani de zile terapie, fiind un cunoscător al fenomenului din postura de pacient, în timp ce Augustin Cupşa este psiholog cu acte-n regulă. Experienţele personale ale acestora au ajutat din plin scenariul, care are nenumărate bile albe la capitolul autenticitate.

Capul de afiş al producţiei este Marcel Iureş, cel mai cunoscut actor ro­mân peste hotare. Personajul său, doctorul Andrei Poenaru, este un psiholog, care sparge barierele terapiei clasice, ajungând să se implice periculos de mult în relaţiile cu pacienţii săi. Fiind obsedat de muncă, el îşi neglijează siste­matic soţia şi cei trei copii, motiv de discuţii aprinse în familie.

Nora este pacienta de luni, interpretată de Maria Dinulescu. Orfană de mamă de la o vârstă foarte fragedă, Nora a fost întotdeauna colacul de salvare de care neconsolatul său tată s-a agăţat cu dis­pe­ra­re, lipsind-o, astfel, de o veritabilă figură paternă. Tânjind după afecţiune, adolescenta Nora a sedus un bărbat mult mai în vârstă ca ea. Ajunsă la maturitate, aceeaşi instabilitate emoţională o face să se teamă de căsnicie, şi să se îndrăgostească iremediabil de psihoterapeutul ei.

Victor, pacientul de marţi, e militarul perfect, interpretat excelent de Vlad Zamfirescu. El face parte din trupele de elită încartiruite în Afganistan. Deşi este antrenat pentru a face faţă celor mai dure misiuni, Victor trăieşte un cumplit sentiment de vinovăţie, după ce aruncă în aer o clădire în care abia după tragedie află că se aflau copii şi nu talibani. Educat de un tată foarte dur să fie întotdeauna cel mai bun, lui îi este greu să-şi recunoască fragilitatea psihică.

Diana, pacienta de miercuri, este o adolescentă. Gimnastă de performanţă, puştoaica nu mai face faţă psihic presiunii concursurilor la cel mai înalt nivel. Ea are un accident de circulaţie inexplicabil, în urma căruia nu se mai poate antrena. Cei din jur bănuiesc că fata ar fi vrut de fapt să-şi pună capăt zilelor, motiv pentru care este trimisă la psiholog. În rolul Dianei apare o elevă de liceu, Maria Mitu, aflată la debut, care reprezintă o adevărată revelaţie.

Tudor şi Ruxandra sunt pacienţii de joi. Ei fac terapie de cuplu, pentru că relaţia dintre ei se şubrezeşte văzând cu ochii. Actorii Andreea Bibiri şi Bogdan Dumitrache sunt perfecţi în rolurile soţilor care trăiesc zilnic o relaţie de love & hate.

Vineri vine rândul psihoterapeutului însuşi să meargă la terapie. Pentru că nu se mai înţelege cu nevasta şi copiii, dar şi din cauză că se simte din ce în ce mai atras de pacienta sa Nora încălcând astfel regulile profesiei sale, Andrei merge în fiecare vi­neri la Maria (Tamara Cre­ţu­les­cu), medicul care l-a iniţiat în tainele psihoterapiei.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă