26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalȘeful ONU pentru climă: Situația este „și mai urgentă” odată cu invazia...

Șeful ONU pentru climă: Situația este „și mai urgentă” odată cu invazia Rusiei în Ucraina

În timp ce Patricia Espinosa se pregătește să demisioneze din funcția de șef al ONU pentru climă, ea are un avertisment pentru întreaga lume: invazia Rusiei în Ucraina nu trebuie să distragă atenția liderilor de la escaladarea crizei climatice.

Chiar dacă războiul provoacă „atât de multă suferință”, încălzirea globală rămâne „amenințarea cu cea mai rapidă creștere pentru specia umană de pe planetă”, a declarat Espinosa luni pentru Reuters.

„Aceasta este o agendă care nu poate fi amânată”, a spus ea, adăugând că preocupările legate de securitatea energetică cauzate de război – Rusia este un furnizor global major de combustibili fosili – ar putea grăbi țările către energie curată.

Șeful ONU pentru climă spune că invazia Rusiei și schimbările climatice trebuie tratate cu atenție

Espinosa a spus că intenționează să demisioneze din funcția de secretar executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC) când al doilea mandat de trei ani se încheie în iulie.

UNFCCC este tratatul din care fac parte 196 de țări și care stipulează negocieri globale privind combaterea schimbărilor climatice.

Schimbările climatice sunt tot mai grave de la an la an, iar umanitatea este departe de a fi pregătită, a avertizat luni comisia de științe climatice a Națiunilor Unite într-un raport important.

Schimbările climatice se înrăutățesc, iar umanitatea este departe de a fi pregătită, potrivit unui raport al comisiei pentru climă al ONU.

Raportul major este cel mai recent dintr-o serie realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) care detaliază consensul global privind știința climei, iar acesta se concentrează asupra modului în care natura și societățile sunt afectate și ce pot face pentru a se adapta.

Hans-Otto Portner este copreședintele grupului IPCC.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă