26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiMediuOmenirea trebuie să se adapteze la schimbările climatice

Omenirea trebuie să se adapteze la schimbările climatice

Schimbările climatice sunt tot mai grave de la an la an, iar umanitatea este departe de a fi pregătită, a avertizat luni comisia de științe climatice a Națiunilor Unite într-un raport important.

Schimbările climatice se înrăutățesc, iar umanitatea este departe de a fi pregătită, potrivit unui raport al comisiei pentru climă al ONU.

Raportul major este cel mai recent dintr-o serie realizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) care detaliază consensul global privind știința climei, iar acesta se concentrează asupra modului în care natura și societățile sunt afectate și ce pot face pentru a se adapta.

Hans-Otto Portner este copreședintele grupului IPCC.

„Există o fereastră scurtă și care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil pe planetă. Trebuie să facem față acestei provocări. Acesta este deceniul decisiv al acțiunii climatice”.

Reprezentantul american pentru climă, John Kerry, s-a plâns că s-au făcut prea puține pentru ca țările să se adapteze la schimbările climatice și a spus că raportul oferă un „plan de acțiune”.

IPCC a spus că aproape jumătate din populația lumii este deja vulnerabilă la impactul climatic din ce în ce mai periculoas și că o treime până la jumătate din planetă trebuie protejată. Orașele de coastă au nevoie de planuri pentru a proteja oamenii de furtuni și mările care sunt în creștere.

Dar, în unele cazuri, potrivit raportului, costurile de adaptare vor fi prea mari.

Guvernele care reduc drastic emisiile și se adaptează vor cheltui foarte mulți bani.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că merită.

„Adaptarea salvează vieți. Pe măsură ce impactul asupra climei se înrăutățește și se va înrăutăți, creșterea investițiilor va fi esențială pentru supraviețuire.”

Publicarea raportului vine la trei luni după ce liderii mondiali au subliniat urgența eforturilor de a limita încălzirea globală.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:31

Premierul israelian Naftali Bennett spune că nu va căuta să fie reales la viitoarele alegeri

Premierul israelian Naftali Bennett a anunțat miercuri (29 iunie) că nu va candida la viitoarele alegeri, dar își va păstra funcția de prim-ministru supleant...

Proteste de amploare din cauza scumpirii carburantilor

Sunt proteste în toată țara. În Capitală șoferii se strâng la această oră în fața Parlamentului și vor pleca în coloană spre guvern. Protestul...

Parchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români, dintre care patru sunt funcționari publici. Această intenție este anunțată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă