16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalRusia a cerut Israelului să predea documentele privind programul nuclear al Iranului

Rusia a cerut Israelului să predea documentele privind programul nuclear al Iranului

‘Dacă Israelul sau oricine altcineva a obţinut documente care – aşa cum se spune – dovedesc menţinerea de către Iran a planurilor de dezvoltare a armelor nucleare, aceste documente trebuie predate fără întârziere către AIEA, responsabilă pentru punerea în aplicare a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune, JCPOA (The Joint Comprehensive Plan of Action)’, a afirmat Lavrov.

Luni seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit, în direct la televiziunile israeliene, că guvernul său deţine ‘copiile’ a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute în urmă cu câteva săptămâni de către serviciile secrete.

Aceste documente constituie ‘dovezi noi şi concludente asupra programului de arme nucleare pe care Iranul l-a ascuns ani în şir de privirile comunităţii internaţionale în arhivele sale atomice secrete’, a afirmat prim-ministrul israelian, fără să declare însă că Iranul şi-a încălcat angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015, al cărui adversar înverşunat este premierul Netanyahu, potrivit AFP.

Acordul a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Acest acord este prezentat de susţinătorii săi din Occident ca fiind cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică, conform AFP.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă