16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalRegizorul William Friedkin, recompensat cu un Leu de Aur onorific la Veneţia

Regizorul William Friedkin, recompensat cu un Leu de Aur onorific la Veneţia

Regizorul american William Friedkin, celebru pentru pelicule precum “Filiera franceză” şi “Exorcistul”, va primi un premiu pentru întreaga carieră – Leu de Aur onorific – la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia, informează bbc.co.uk, potrivit Mediafax.

“Veneţia este o casă spirituală pentru mine”, a declarat regizorul în vârstă de 77 de ani, al cărui cel mai recent film, “Joe, asasin în timpul liber”, a fost proiectat în prestigiosul festival în 2011.

Coordonatorul Festivalului de la Veneţia, Alberto Barbera, a declarat despre William Friedkin că a avut un “impact revoluţionar în cinematografie”, “a contribuit într-un mod semnificativ la reînnoirea cinema-ului american privit ca ‘noul Hollywood'” şi a revoluţionat maniera de a realiza documentare, precum şi genuri populare ca filmele poliţiste şi horror.

Friedkin, care şi-a început cariera într-o televiziune din Chicago, la serviciul poştă, a atras atenţia criticilor foarte devreme, cu documentare precum “The People vs Paul Crump” (1962).

Însă cele mai celebre filme ale sale sunt pelicula poliţistă “Filiera franceză” (1971) – premiul Oscar pentru regie, Globul de Aur pentru regie – şi horrorul “Exorcistul” (1973) – Globul de Aur pentru regie -, devenite clasice ale genurilor lor.

În 1995, şi-a făcut debutul la Veneţia cu “Jade”, cu Linda Fiorentino în distribuţie, în secţiunea Venetian Nights.

Regizorul s-a bucurat de cel mai mare succes în anii 1970, printre cele mai cunoscute filme ale sale numărându-se şi “Încrucişarea/ Cruising” (1980), “Viaţă şi moarte în L.A./ To Live and Die in L.A” (1985). Pentru filmul “The Bug” (2006) a fost recompensat cu premiul FIPRESCI la Cannes.

În ediţia de anul acesta a Festivalului de la Veneţia va fi proiectată şi versiunea restaurată a thrillerului său “Sorcerer” (1977), un remake al clasicului francez “Salariul groazei/ Le salaire de la peur” (1953), care, potrivit regizorului american, a fost “cel mai personal” şi “mai dificil de realizat” lungmetraj al său.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia are loc anul acesta, între 28 august şi 7 septembrie. Selecţia va fi anunţată în iulie.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă