28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalREACȚIE EXPERT: DISCURSUL TRUMP LA A 75-A ADUNARE GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE

REACȚIE EXPERT: DISCURSUL TRUMP LA A 75-A ADUNARE GENERALĂ A NAȚIUNILOR UNITE

 
Într-un discurs virtual, obișnuit de campaniei, Trump a acuzat China și pe Xi Jinping de abuzuri ale drepturilor omului, încălcări ale comerțului și daune pe scară largă asupra mediului. De asemenea, el a repetat o acuzație conform căreia China este de vină exclusiv pentru izbucnirea COVID-19 – sau, așa cum a denumit-o Trump, „Virusul Chinei”.
 
Președintele SUA a povestit, de asemenea, succesele sale în materie de politică externă din 2016, inclusiv întâlnirea sa cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un; formalizarea recentă a unui nou acord de pace în Orientul Mijlociu; și acțiunea SUA în desfășurare, în materie de comerț și securitate națională, împotriva Chinei și Rusiei.
 
Trump a cerut tuturor șefilor de stat, prezenți la discuțiile de la Adunarea Generală a ONU, să „pună țările pe primul loc”.

 


 
Comentând discursul său, Susi Dennison, de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), a văzut un președinte „înfruntat” „disperat după muniție” în lupta sa pentru realegere.
 
În „țintirea” către China și alte state, cum ar fi Iranul, „Trump și-a continuat politica de unilateralism furios”. Deși, pe plan intern, acest lucru s-ar putea potrivi cu promisiunea președintelui din 2016 de a pune America pe primul loc, aceasta a „distrus încrederea cetățenilor europeni în SUA”, potrivit Dennison.
 
Această realitate a fost dezvăluită în sondajul COVID al ECFR, care a constatat că doar 7% dintre europeni considerau Statele Unite ca „cel mai de ajutor aliat” în abordarea provocărilor globale, cum ar fi COVID-19.
 
Într-o analiză suplimentară, Susi Dennison, politician senior și director la Consiliul European pentru Relații Externe, a spus:
 
„După cum a dezvăluit discursul lui Trump de astăzi, nu va exista nicio schimbare către o poziție mai conciliantă sau progresistă din partea Statelor Unite.
 
Pentru Trump, prioritatea este realegerea. Daunele aduse instituțiilor și relațiilor, precum ONU și Alianța Transatlantică, nici măcar nu contează.
 
Nu este de mirare, așadar, că după patru ani de agresiune verbală, mai puțin de unul din zece europeni consideră că SUA oferă încredere pentru a oferi leadearship în probleme globale precum COVID-19.
 
În schimb, liderii europeni trebuie să arate cetățenilor că Europa este la înălțimea sarcinii de a umple golul lăsat de SUA pe scena internațională – lucrând împreună cu parteneri care au aceeași părere în problemele pe care votanții le preocupă, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, suveranitatea economică, securitatea sănătății și agenda digitală. ”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă