19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalRăzvan Ioan Dincă, de la Operetă la Operă

Răzvan Ioan Dincă, de la Operetă la Operă

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a anunţat public câştigătorul concursului de proiecte de management organizat pentru Opera Naţională Bucureşti.

În urma celor două etape de concurs, regizorul Răzvan Ioan Dincă a obţinut cea mai mare notă, 8.50, devansându‑i pe scenograful Alexandru Cătălin Ionescu-Arbore, nota 8.12, şi pe dirijorul Răsvan Cernat, nota 6.91. Răzvan Ioan Dincă va fi succesorul lui Cătălin Ionescu-Arbore şi va trebui să renunţe la direcţia Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti, instituţie pe care a condus-o din 2006.

Biografie

Răzvan Ioan Dincă s-a născut la 3 iunie 1974 şi a condus  Teatrul Naţional de Operetă din Bucureşti vreme de 6 ani. A absolvit Academia de Teatru şi Film, Facultatea de Teatru, secţia Regie, în 2001. A urmat apoi aceeaşi specializare în cadrul masteratului (2004-2006), pentru ca în 2010 să obţină Doctoratul. A fost consultant artistic al Teatrului „George Ciprian” din Buzău (2001-2002) şi ulte-rior director general (2002-2006.) A fost, de asemenea, directorul şi managerul primelor trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru „Gala Noilor Generaţii – Capul de… Regizor”. Din august 2006, este director general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, iar în 2008 devine iniţiator şi director General al Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”, ajuns în acest an la cea de-a cincea ediţie.

A regizat mai multe spectacole de teatru, operă, operetă şi music-hall în ţară şi în Bucureşti, printre acestea numărându-se opereta „Liliacul” de Johann Strauss-fiul, spectacolul-colaj „Paris, mon amour”, opereta „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss-fiul sau „Contesa Maritza” de E. Kálmán, toate la Teatrul Naţio-nal de Operetă „Ion Dacian”. Începând din anul 2009, este manager al proiectului Sprijin pentru competenţe în artele spectacolului din România – SCENART, prin care o serie de profesionişti din mai multe companii teatrale din România au fost instruiţi de către formatori de la Accademia Teatro alla Scala din Milano.

De curând, Răzvan Ioan Dincă a primit din partea ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár, premiul Pro Cultura Hungarica  pentru că s-a dovedit a fi un promotor al relaţiilor interculturale dintre România şi Ungaria. Sub conducerea sa, la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” s‑au pus în scenă mai multe coproducţii româno-maghiare, precum musicalurile „Romeo şi Julieta”, în regia lui Kerényi Miklós, şi „Rebecca”, în direcţia de scenă a lui Attila Beres.     Text Box:

Cele mai citite

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă