Rusia a menţinut relaţii strânse cu Israelul, în pofida sprijinului acordat forţelor rivale siriene şi iraniene în Siria, ţară aflată în război şi care se învecinează cu Israelul, mai consemnează Agerpres.
Putin le-a spus liderilor israelieni că este încrezător că această vizită a sa va contribui la ‘dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale’, subliniind totodată că misiunea cea mai importantă a zilei a fost de a ne ‘aminti de victimele Holocaustului’, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Şeful statului rus, aflat într-o vizită în Israel pentru ceremoniile ocazionate de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz de către Armata Roşie, s-a întâlnit cu omologul său israelian Rueven Rivlin şi cu premierul Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu s-a zgârcit cu laudele la adresa lui Putin cu această ocazie. ‘Vă mulţumim pentru relaţiile strânse între Rusia şi Israel, ceea ce serveşte popoarelor şi ţărilor noastre, precum şi păcii şi stabilităţii în regiune’, a declarat Netanyahu, conform unui comunicat al biroului său de presă.
Putin urma să se deplaseze mai târziu în cursul zilei în Cisiordania pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas. Rusia s-a poziţionat în ultimii ani ca mediator între Israel şi administraţia palestiniană.
Ceremoniile de comemorare a Holocaustului, joi, la Ierusalim urmau să adune circa 40 de lideri mondiali, inclusiv din SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie. Israelul l-a prezentat drept ‘cel mai mare eveniment politic’ pentru statul israelian de la crearea acestuia după cel de-al Doilea Război Mondial.
Putin a asistat de asemenea la inaugurarea în Israel a unui monument dedicat victimelor blocadei Leningradului (în prezent Sankt-Petersburg) în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Sute de mii de locuitori ai oraşului de pe Neva au murit în timpul asediului armatei naziste pe parcursul a doi ani.
Discuţiile lui Putin cu Netanyahu urmau să abordeze implicarea militară iraniană în Siria, în condiţiile în care Israelul se opune de mult timp ca Iranul să-şi consolideze poziţia lângă graniţa sa.
De asemenea, Putin şi Netanyahu urmau să discute şi despre posibilitatea ca Moscova să o graţieze pe o tânără israeliană, condamnată anul trecut în Rusia la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de droguri.
‘Totul va fi bine’, a declarat şeful statului rus după ce s-a întâlnit joi la Ierusalim cu mama tinerei israeliano-americane Naama Issachar (26 de ani), care a fost arestată în aprilie 2019 în timp ce tranzita un aeroport din Moscova, cu nouă grame de canabis în bagaj, potrivit France Presse.
Soarta tinerei, condamnată în octombrie la şapte ani şi jumătate de închisoare, o sentinţă confirmată în apel în decembrie, a dat naştere la un val de simpatie în Israel, unde Benjamin Netanyahu, aflat în campanie pentru alegerile din 2 martie, s-a angajat să facă tot ce îi stă în putere pentru a-i asigura eliberarea.
Cererile lui Benjamin Netanyahu şi ale mamei lui Naama, Yaffa, vor luate ‘în considerare în luarea deciziei’, a declarat Putin. ‘Mama se îngrijorează foarte mult, ştiu, dar totul va fi bine’, a spus el.
Premierul israelian i-a mulţumit lui Putin pentru că şi-a găsit timp pentru a se întâlni cu mama tinerei.
‘A fost o întâlnire emoţionantă. Vreau să vă mulţumesc pentru gestul Dumneavoastră, dle preşedinte, prietenul meu’, a declarat Netanyahu, care a spus că se aştepta la ‘veşti bune’ înainte de vizita lui Putin la Ierusalim.
‘Bazându-mă pe cuvintele preşedintelui (rus), presupunem desigur că ea va fi eliberată în curând’, a reacţionat la Moscova avocatul rus al tinerei Naama Issachar, citat de agenţia Interfax. Dar ‘întrucât preşedintele nu a precizat în ce mod ‘totul va fi bine ‘, trebuie să avem răbdare şi să aşteptăm’, a adăugat Vadim Kliuvgant.