15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPrima navă cu cereale ucrainene a ajuns marți seara la Istanbul

Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns marți seara la Istanbul

Prima navă cu încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, pe 24 februarie, a ajuns marţi seară la Istanbul, relatează AFP.

Plecat de la Odesa, în sudul Ucrainei, luni dimineaţă, cu 26.000 de tone de porumb cu destinaţia Liban, Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra-Leone, urmează să petreacă noaptea la ancoră în largul coastelor Turciei şi va fi inspectat miercuri dimineaţă de o echipă internaţională la intrarea în Bosfor, a precizat Ministerul turc al Apărării, conform agerpres.ro.

Este primul export autorizat în virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul între Ucraina şi Rusia, datorită unei medieri a Turciei şi sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene şi a uşura presiunea asupra pieţelor agricole.

Prima navă cu cereale ucrainene a acostat marți seara la Istanbul, urmând să fie inspectată la intrarea în Bosfor conform acordului existent

Potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului, nava, de 186 de metri lungime, a ajuns la o distanţă la care putea fi zărită de pe coastă înainte de ora locală 19.00 (16.00 GMT).

Potrivit Ministerului Apărării, nava era aşteptată la “intrarea în Bosfor în jurul orei 21.00” (18.00 GMT).

Inspecţia, solicitată de Moscova, care voia să se asigure de natura încărcăturii, va fi “efectuată de o delegaţie formată din reprezentanţi turci, ruşi, ucraineni şi ai ONU, apoi Rezoni îşi va continua drumul”, a declarat miercuri presei amiralul turc Ozcab Altunbulak, şeful Centrului de coordonare comun (CCC), care supervizează operaţiunile.

Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de cereale

Rusia și Ucraina au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, au declarat Turcia și ONU, sporind astfel speranțele că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

Rusia și Ucraina, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a lua parte la o ceremonie de semnare a acordului la ora 13:30 GMT, au declarat cele două părți.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care ar urma să co-semneze acordul, și președintele turc Tayyip Erdogan au fost prezenți.

Dar luptele au continuat nestingherite în estul Ucrainei și, subliniind dușmănia și neîncrederea adânc înrădăcinate, un consilier prezidențial de la Kiev a declarat că nu va semna niciun document cu Rusia, ci doar acorduri paralele privind exporturile de cereale cu Națiunile Unite.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...
Ultima oră
Pe aceeași temă