37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalPreședintele columbian promite că autorul triplului asasinat va fi prins „viu sau...

Președintele columbian promite că autorul triplului asasinat va fi prins „viu sau mort”

Juan Manuel Santos a afirmat, în cursul unei reuniuni a Societăţii interamericane de presă (SIP), că i-a făcut această promisiune omologului său ecuadorian, Lenin Moreno, admiţând că uciderea celor trei angajaţi ai cotidianului ecuadorian El Comercio, doi jurnalişti şi un şofer, a avut loc cel mai probabil de partea columbiană.

„Ministrul apărării mi-a spus că, potrivit unor surse ale serviciilor de informaţii, se confirmă că, într-adevăr, corpurile erau de partea columbiană (…) Ceea ce sugerează că ei au fost ucişi în Columbia”, a declarat el.

„Guacho va cădea. Mai devreme sau mai târziu, va cădea. I-am spus asta sâmbătă preşedintelui Moreno”, a declarat Santos. „Guacho este pe o listă de obiective de înalt nivel. Toţi criminalii înscrişi pe această listă sunt fie morţi, fie în închisoare”, a mai spus liderul de la Bogota.

Militari columbieni şi ecuadorieni au lansat o vastă operaţiune în regiunea forestieră de graniţă dintre Columbia şi Ecuador împotriva luptătorilor de gherilă disidenţi.

Zona Tumaco, cunoscută pentru densitatea mare de culturi de coca, se află în centrul operaţiunilor militare de partea columbiană.

Ecuadorienii au desfăşurat 550 de poliţişti şi militari, sprijiniţi de elicoptere, un avion şi tancuri.

Principalul vizat: Guacho, un ecuadorian de circa 30 de ani, în fruntea unui grup disident din Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), frontul Oliver Sinisterra – ce ar număra între 70 şi 80 de oameni -, acuzat că este implicat în traficul de cocaină spre Statele Unite.

FARC s-au demobilizat în urma semnării unui acord cu preşedintele Santos.

Şeful statului columbian a admis că, în zona în care au fost asasinaţi jurnaliştii, sunt influente cartelurile mexicane ale drogurilor.

„Cartelurile mexicane, care sunt foarte prezente, văd că una din principalele lor surse de aprovizionare cu cocaină este pe cale să secătuiască şi din acest motiv caută să genereze violenţă”, a subliniat el.

Reporterul Javier Ortega, 32 de ani, fotograful Paul Rivas, 45 de ani, şi şoferul Efrain Segarra, 60 de ani, care au fost răpiţi la 26 martie, au fost împuşcaţi în timp ce erau legaţi, potrivit fotografiilor difuzate de răpitorii lor, informează AGERPRES.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă