7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalPreședinta Maia Sandu a convocat Adunarea națională Moldova Europeană. Se dorește urgentarea...

Președinta Maia Sandu a convocat Adunarea națională Moldova Europeană. Se dorește urgentarea procesului de aderare la UE

Șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Adunarea națională Moldova Europeană, această inițiativă fiind menită să grăbească procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

Președinta Maia Sandu a făcut un anunț în acest sens în seara zilei de 10 aprilie 2023. Evenimentul denumit “Moldova Europeană” se va desfășura la Chișinău. Data prevăzută pentru acest eveniment este 21 mai 2023.

“Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii”

“Mulți au impresia greșită că cetățenii Republicii Moldova privesc cu nepăsare la ceea ce se întâmplă. Mulți cred, în mod eronat, că cetățenii țării noastre sunt indiferenți și nu iau atitudine. Unii încă își pun întrebarea dacă poporul nostru își dorește cu adevărat aderarea la Uniunea Europeană.

Eu vă propun să le răspundem. Eu vă îndemn să ne manifestăm, ca popor, decizia clară de a fi parte a familiei europene, bazată pe respect, stabilitate și colaborare economică. Eu vă îndemn să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ este poporul Republicii Moldova. Eu vă îndemn să le explicăm, celor care mai au dubii, că deciziile privind viitorul Republicii Moldova se iau în Republica Moldova.

A venit timpul ca moldovenii să arate că suntem un popor hotărât, un popor stăpân în casa lui, un popor care își poate apăra cu fruntea sus democrația, pacea și comunitățile. Eu cred că a venit timpul ca cei care sunt cu ochii pe noi, și din est și din vest, să vadă că, în clipele hotărâtoare pentru destinul nostru, suntem uniți și curajoși.

Vă anunț că am lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor în care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Un răspuns răspicat și clar. Să se audă vocea noastră, a celor mulți, vocea poporului nostru.

Adunarea națională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. Vocea fiecăruia va cimenta calea noastră europeană. Vin cu un îndemn către toți – oameni care lucrează pământul, profesori, studenți, organizații neguvernamentale, antreprenori, medici, oameni de cultură, angajați în sectorul privat, funcționari publici – împreună să sprijinim visul nostru comun. Să demonstrăm că noi vrem pace. Vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă. Așa cum ne-am adunat când am cerut independența și am obținut-o. Așa cum ne-am adunat și ne-am apărat democrația și am rezistat în cele mai grele timpuri. Așa să ne adunăm și acum”, a îndemnat președinta Republicii Moldova.

Adunarea națională Moldova Europeană trebuie să demonstreze că locuitorii vor să intre în UE

Se pare că evenimentul denumit “Moldova Europeană” se va desfășura sub forma unei adunări publice. Maia Sandu i-a invitat pe cetățenii Republicii Moldova să vină la această adunare. Pe de altă parte, aici vor fi prezenți, cu siguranță, membri ai Guvernului și politicieni din partidul PAS.

Republica Moldova a obținut, în anul 2022, statutul de candidat oficial la aderarea la UE. Acest statut a fost acordat simultan pentru Ucraina și pentru Republica Moldova. UE și-a manifestat astfel sprijinul față de aceste două țări, în contextul războiului din Ucraina. Nu este însă obligatoriu ca procesul de aderare să se finalizeze simultan pentru aceste două țări.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echipa lui Răzvan Lucescu merge în primăvara europeană. Rezultatele complete din Conference League

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, s-a impus în deplasare în fața lui Eintracht Frankfurt, scor 2-1, și s-a calificat în optimile...

Mesajul selecționerului Edi Iordănescu de Ziua Națională a României

Selecționerul echipei naționale de fotbal, Edi Iordănescu, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia Zilei Naționale a României. În mesajul publicat pe site-ul Federației Române...

Șofer, transportat la spital, după ce un TIR s-a răsturnat/ FOTO

Un șofer în vârstă de 59 de ani, care conducea un TIR încărcat cu balast, a  fost transportat la spital, după ce s-a răsturnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă