3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentarii britanici au respins masiv acordul pentru Brexit propus de May

Parlamentarii britanici au respins masiv acordul pentru Brexit propus de May

Opoziţia laburistă a anunţat imediat că introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator, care va fi dezbătută miercuri.

“Introduc o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern”, a spus liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, calificând drept “catastrofal” pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexit-ului.

Partidul nord-irlandez care sprijină guvernul condus de May a anunţat că o va susţine pe aceasta la moţiunea de cenzură de miercuri.

Camera Comunelor a refuzat acordul ieşirii din UE: 432 de parlamentari au votat împotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru, în ciuda unui ultim avertisment înaintea votului din partea premierului May privind ‘incertitudinea’ pe care ar urma să o provoace o respingere.

Este cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii.

Zeci de parlamentari din formaţiunea conservatoare condusă de May – atât susţinători ai Brexit-ului, cât şi susţinători ai apartenenţei la UE – şi-au unit forţele pentru a respinge acordul.

Respingerea ar putea duce la o ieşire dezordonată a Marii Britanii din UE sau chiar la o răsturnare a deciziei adoptate în 2016 prin referendum.

Respingerea acordului nu este o surpriză, într-atât de puternică era opoziţia faţă de acest ‘Tratat de retragere’ din UE, negociat intens timp de 17 luni cu Bruxellesul, dar care nu i-a convins nici pe susţinătorii Brexit-ului, nici pe eurofili.

Theresa May are acum termen până luni să prezinte Parlamentului un ‘Plan B’, dacă va supravieţui moţiunii de cenzură.

Ea are mai multe opţiuni: să înceapă o renegociere cu Bruxellesul sau să ceară amânarea datei Brexit-ului, prevăzută pentru 29 martie.

Respingerea textului deschide de asemenea şi posibilitatea unei ieşiri fără acord, de care se teme în special mediul economic.

“Camera Comunelor s-a exprimat, iar acest guvern va asculta”, a declarat May imediat după vot, propunând discuţii între partide pentru a se stabili calea de urmat.

“Este clar că acest acord nu are sprijinul Camerei Comunelor. Însă votul din această seară nu ne spune nimic despre ce susţine, de fapt, parlamentul. Nimic despre cum sau măcar dacă intenţionează să onoreze decizia pe care poporul britanic a adoptat-o în referendumul pe care parlamentul a decis să îl organizeze”, a mai spus premierul.

Liderii Uniunii Europene au atras atenţia marţi seară asupra riscului unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din blocul comunitar după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul.

“Riscul unui Brexit fără acord a crescut” după votul Parlamentului britanic, a transmis preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a spus că nu îşi doreşte un Brexit dezordonat şi a cerut Marii Britanii “să îşi clarifice intenţiile cât mai repede posibil”, pentru că “timpul aproape a expirat”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la o “soluţie pozitivă”.

“Dacă un acord este imposibil, şi dacă nimeni nu vrea să nu existe niciun acord, atunci cine va avea în cele din urmă curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a scris Tusk într-o postare pe Twitter.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă