15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternațional„Pacea“ viorilor

„Pacea“ viorilor

Cele două viori celebre, Stradivarius şi Guarneri, care s-au duelat adeseori spre deliciul melomanilor, sunt gata să facă o „împăcare“ publică. Miercuri, 26 februarie, la ora 19.00, spectatorii vor asista la o evoluţie „de cuplu“, Stradivarius şi Guarneri, două viori de colecţie pe care vor cânta Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, şi soţia sa, violonista Valentina Svyatlovskaya, membră a aceluiaşi prestigios ansamblu.

Cele două viori sunt instrumente de mare performanţă şi valoare: Stradivarius „Pachoud” din 1694 (Liviu Prunaru) şi Guarneri „Maria Theresia” din 1676 (Valentina Svyatlovskaya).

Cei doi violonişti împreună cu Orchestra de Cameră Radio au pregătit un program bogat, cu lucrări care le cer o deosebită virtuozitate artiştilor, prilej pentru cei doi solişti şi pentru Orchestra de Cameră Radio de a-şi demonstra măiestria: Manfredini – Concerto grosso în sol minor, Ysaÿe – Amitié, poem pentru două viori şi orchestră, interpretat în aranjamentul pentru orchestră de coarde semnat de compozitorul Dan Dediu, Sarasate – Melodii lăutăreşti pentru vioară şi orchestră, Wieniawski – Amintire din Moscova şi Bruch – Octetul pentru orchestră de coarde.

Artiştii

Liviu Prunaru, câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase ca „Menuhin“, „Enescu“ sau la festivalurile din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg. În fiecare toamnă a ultimilor trei ani, artistul a fost aplaudat în multe oraşe ale ţării în cadrul turneului naţional „Duelul viorilor“, susţinut alături de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. În paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei „Menuhin“.

Valentina Svyatlovskaya, de asemenea membră a celebrei orchestre Royal Concertgebouw, este o artistă cu o bogată activitate concertistică fie în variantă solo, fie în duet cu Liviu Prunaru. Deţinătoare a unui bogat palmares competiţional, Valentina Svyat­lovskaya-Prunaru şi-a adjudecat Premiul al II-lea şi un Premiu Special (pentru cea mai bună interpretare a unui concert de Mozart şi a concertului de Haciaturian) la Concursul Internaţional „Rodolfo Lipizer”, Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Valsesia Musicale”, Premiul I la Concursul „R. Molinari” Gstaad etc. Tânăra violonistă a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg şi a susţinut mai multe concerte cu Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, în Elveţia, Marea Britanie şi Germania.

În perioada 2000-2007, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru s-a perfecţionat la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), sub îndrumarea apreciaţilor violonişti Alberto Lysy şi Liviu Prunaru.

Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Directorul CIA se află la Cairo pentru întâlniri privind conflictul din Gaza

Directorul CIA, William Burns, a sosit în capitala egipteană Cairo pentru întâlniri pe tema conflictului din Gaza, potrivit unor surse de la aeroportul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă