15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternațional„Mutter Courage“, în „lectura“ lui Victor Ioan Frunză

„Mutter Courage“, în „lectura“ lui Victor Ioan Frunză

La Teatrul Mic începe seria de reprezentaţii cu „Mutter Courage şi copiii ei“ de Bertolt Brecht, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Regizorul a inovat în profunzimile şi simbolurile textului original, modificând canonul brechtian şi transformând piesa într-o dramă a opţiunilor, conform unui adagiu personal: „Dacă optezi, eşti nefericit; dacă nu optezi, eşti şi mai nefericit“.

Războiul dus cu sentimentele

Desigur, spune regizorul în comunicatul teatrului, ortodocşii brechtieni vor fi contrariaţi, însă nu vor putea ignora omenia caldă a acestui spectacol despre curaj şi sărăcie, eroism şi compromis, nevoie şi lege. Pentru Mutter Courage lupta nu se duce cu arme, ci cu sentimente. Marfa din cutii e amestecată cu destinele copiilor. Cum alegi între viaţa unuia şi ziua de mâine a celuilalt? Spiritul întreprinzător al acestei femei voluntare, care învaţă să trăiască sub semnul războiului, se confruntă cu sufletul mamei care încearcă să îşi ocrotească familia. Cum poţi lua o decizie corectă când ambele variante sunt greşite? Decorul şi costumele Adrianei Grand aduc pe scenă o lume tumultoasă, mereu în mişcare, sufocantă şi frustă, ca viaţa însăşi, iar muzica originală a lui Paul Dessau este interpretată live.

Fiica şi mama „Curaj“

Rodica Negrea este Anna Fierling, cunoscută de toată lumea ca Mutter Courage (Mama Curaj); o celebră aventurieră, contrabandistă şi comerciantă de război, mamă a trei copii, care îşi trăieşte viaţa pe muchie de cuţit. În cele trei spectacole-test jucate până acum, emoţia pe care actriţa a reuşit s-o imprime rolului a fost atât de intensă încât mulţi spectatori lăcrimau la finalul reprezentaţiei. Rolul lui Kattrin, fiica cea mută a lui Mutter Courage, este interpretat de Ilinca Manolache, fiica Rodicăi Negrea şi a regretatului Dinu Manolache. Mamă şi fiică – pe scenă şi în viaţă –, cele două artiste reinventează gesticulaţia tragicului într-o evoluţie impresionantă.

Următoarele reprezentaţii au loc vineri, 26 aprilie, şi miercuri, 8 mai, duminică, 19 mai, şi joi, 23 mai – premiera oficială, de la ora 19.00, la Teatrul Mic.

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă