23.4 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăInternaționalMonkeypox: Ce știm despre virusul asemănător variolei care se răspândește în Marea...

Monkeypox: Ce știm despre virusul asemănător variolei care se răspândește în Marea Britanie

Alte două cazuri de variolă a maimuțelor (monkeypox) – o infecție virală rară înrudită cu variola – au fost confirmate în Anglia, potrivit autorităților sanitare din Marea Britanie, scrie Euronews.

Aceasta vine după ce primul caz a fost detectat la o persoană care a venit recent în Marea Britanie din Nigeria, pe 7 mai, cu avionul.

Pacientul a primit îngrijiri de specialitate într-o unitate de izolare de la unitatea spitalicească de boli infecțioase Guy’s and St Thomas’ din Londra, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA).

UKHSA nu a dezvăluit niciun detaliu despre sexul sau vârsta persoanei, dar a declarat că lucrează pentru a identifica orice persoană care a avut contact cu pacientul infectat, inclusiv persoanele care au călătorit în același avion.

Public Health Scotland a început acum să ajute la depistarea contacților unuia dintre pacienți la nord de graniță, unde „un număr mic de persoane” se află acum în carantină, o procedură standard, a precizat agenția.

Care sunt simptomele Monkeypox (n.r. variola) maimuței?

Variola maimuței este o rudă a variolei, o boală care a fost eradicată în 1980, dar care este mai puțin transmisibilă, provoacă simptome mai ușoare și este mai puțin mortală.

Boala durează de obicei între două și patru săptămâni, iar simptomele pot apărea între cinci și 21 de zile de la infectare.

Simptomele variolei maimuțelor încep de obicei cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, frisoane, epuizare și ganglioni limfatici umflați.

Acest din urmă simptom este, de obicei, cel care îi ajută pe medici să distingă variola maimuței de varicelă sau variolă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Odată ce aveți febră, caracteristica cheie a variolei maimuței, o erupție urâtă, tinde să se dezvolte una până la trei zile mai târziu, începând adesea pe față și apoi răspândindu-se în alte părți ale corpului.

Numărul de leziuni poate varia de la câteva până la mii.

Leziunile vor trece printr-un proces de maturizare, de la macule (leziuni plate) la papule (leziuni în relief), vezicule (leziuni pline de lichid), apoi pustule (leziuni pline de puroi) și în cele din urmă cruste (leziuni cu cruste), iar apoi vor dispărea.

Unde se găsește variola maimuței?

Variola maimuței la om provoacă focare în principal în regiunile cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest și, de obicei, nu este întâlnită în Europa.

Republica Democrată Congo (RDC) a înregistrat primul caz uman de variolă a maimuței în 1970.

De atunci, au fost raportate cazuri în 11 țări africane: Benin, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Gabon, Coasta de Fildeș, Liberia, Nigeria, Republica Congo, Sierra Leone și Sudanul de Sud.

Primul focar de variolă de maimuță raportat în afara Africii, a avut legătură cu importul de mamifere infectate în 2003 în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Mai recent, în 2018 și 2019, doi călători din Regatul Unit, unul din Israel și unul din Singapore, toți care au călătorit în Nigeria, au fost diagnosticați cu variola maimuței în urma unui focar de amploare în această țară, potrivit propriei agenții de sănătate din Europa, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Cum acționează virusul?

Poți contracta virusul prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, prin contactul direct cu un om infectat sau prin atingerea lenjeriei de pat sau a hainelor contaminate.

Virusul pătrunde în organism prin leziuni cutanate, prin tractul respirator sau prin membranele mucoase (ochi, nas sau gură).

Se crede că transmiterea de la om la om are loc în principal prin intermediul căilor respiratorii.

Tratament și prevenire

În prezent, nu există un tratament specific recomandat pentru variola maimuței și, de obicei, aceasta dispare de la sine.

Se crede că vaccinarea împotriva variolei este foarte eficientă în prevenirea variolei maimuțelor, dar, deoarece variola a fost declarată eradicată în urmă cu mai bine de 40 de ani, vaccinurile antivariolice de primă generație nu mai sunt disponibile pentru publicul larg.

Un vaccin mai nou dezvoltat de Bavarian Nordic pentru prevenirea variolei și a variolei maimuțelor a fost aprobat în Uniunea Europeană, Statele Unite și Canada (sub denumirile comerciale Imvanex, Jynneos și Imvamune), iar antivirale sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Klaus Iohannis i-a eliberat din funcție pe procurorii Băican Adrian-Nicolae și Teodorescu Michaela-Loredana

Teodorescu Michaela a fost șefă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, iar Băican Adrian-Nicolaea fost procuror şef Serviciu în cadrul Direcţiei de Investigare...

Un regim special de TVA pentru firmele mici se va aplica de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mici din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE) vor putea beneficia de un regim...

Ionel Ganea, acuzat de agresiune! Un vecin spune că fostul fotbalist l-ar fi bătut

Ionel Ganea, implicat într-un nou scandal de agresiune. Ionel Ganea (51 de ani), fostul internațional român, se confruntă cu un nou scandal după ce un...
Ultima oră
Pe aceeași temă