30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalMircea Diaconu: Alexandru Tocilescu era o figură întru totul irepetabilă

Mircea Diaconu: Alexandru Tocilescu era o figură întru totul irepetabilă

Actorul Mircea Diaconu a declarat, pentru MEDIAFAX, că regizorul Alexandru Tocilescu, artist care i-a fost în tinereţe coleg de facultate, era “o figură întru totul irepetabilă”, şi în artă şi în atitudine şi în apariţii publice.

“Am pierdut, ştiu că asta zicem mereu, dar aşa este, o nuanţă din paleta culturii româneşti”, a spus Mircea Diaconu.

Acesta a spus că Tocilescu a avut, de mai mult de 20 de ani, probleme cu rinichii, dar suferinţele fizice nu i-au răpit din spiritul tonic. “Aveam uneori senzaţia că e un miracol că trăieşte”, a spus acesta, amintindu-şi că, în ultima perioadă a vieţii, Tocilescu era plin de energie.

Regizorul Alexandru Tocilescu a murit la vârsta de 65 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

Aceleaşi surse medicale au declarat că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat.

Regizorul a fost transportat la spital şi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată putând fi fatală.

În afară de o maladie cardiacă, regizorul suferea, printre altele, şi de o insuficienţă renală, pentru care făcea dializă de mai multă vreme.

Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca “O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, “Elizaveta Bam”, “Comedie roşie” (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti “Procesul comunismului prin teatru”), “Casa Zoicăi”, “Eduard al III-lea”, “Sfârşit de partidă”, “Comedie roşie” etc.

Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără “Bani de dus, bani de-ntors” (2005), “Ultima haltă în Paradis” (2002) şi “Tristeţea vânzătorului de sticle goale” (1981).

În 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol – “O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate. Totodată, în 2006, Tocilescu a primit premiul pentru cea mai bună regie, cu piesa “O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO.

În luna iulie a acestui an, regizorul Alexandru Tocilescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, un proiect cultural dedicat “valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc”, situat în Piaţa Timpului din Capitală.

Regizorul Alexandru Tocilescu este tatăl scriitorului, jurnalistului şi muzicianului român Alex Tocilescu.

Cele mai citite

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Spargere ca-n filme în SUA. 20 de hoți au jefuit un magazin de bijuterii într-un minut jumate

Jaf inedit în California, Statele Unite. Imaginile de supraveghere ale unui magazin de bijuterii arată 20 de hoţi care sparg vitrinele şi iau tot...
Ultima oră
Pe aceeași temă