13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalLeșe, despre „horea“ în grumaz, îngeri păzitori și ispite

Leșe, despre „horea“ în grumaz, îngeri păzitori și ispite

Sâmbătă, 10 octombrie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu are loc lansarea cărţii „Horea în grumaz. Înger păzitor şi ispită“ şi a audiobookului „Cum au înflorit horile în glasul meu“ de Grigore Leşe.

La eveniment vor participa, alături de Grigore Leşe, criticul literar Dan C. Mihăilescu, muzicologul Liviu Dănceanu, Silviu Angelescu, prof.univ. Universitatea Naţională de Muzică, şi Lidia Bodea, director general Editura Humanitas.

„Cartea pe care am scris-o este una de împăcare. Cartea drumului meu de cunoaștere și înțelepciune, în care horea mi-a fost și înger păzitor, și ispită.

Mulți oameni se întreabă dacă valorile trecutului vor rezista în avatarurile mileniului trei. Astăzi, prezentul este hodorogit. Vătămat de trecut, este umil, neînsemnat și nevoiaș. Prezentul este ținut în derută, este rătăcit. Raportarea permanentă la trecut a devenit un clișeu. Este adevărat că reprezintă și o modalitate de venerare a strămoșilor, dar nu trebuie să invocăm tot timpul moaștele trecutului. Prezentul are taine noi, este un urcuș, ne dă putere. Nu-l putem lăsa în singurătate. El se va lumina prin înfăptuirea, puterea, forța și tăria lui, ne va proteja de reacțiile trecutului datorită ritmicității sale. Nu-i grija mea ce se va întâmpla cu trecutul. Eu trebuie să trăiesc prezentul, horind“, spune Grigore Leșe.

Întoarcerea la arhetip

De la concerte one-man-show, unde interpretează vocal şi instrumental muzică străveche, la spectacole complexe în care foloseşte grupuri vocale, trupe de teatru sau dans contemporan,  Grigore Leșe propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la arhetip.

Datorită vocii sale singulare, cu un timbru tulburător și unic, a fost invitat să susţină concerte la cele mai importante manifestări culturale de gen, precum Festivalul „Vocile Lumii” – Bloomington; Smithsonian Folklive Festival – Washington, Festivalul Montmartre – Paris și în multe alte locuri de pe tot mapamondul. În Rusia a primit premiul „Cavalerul de Argint” pentru interpretarea din  piesa ”Meșterul Manole”, la Festivalul Internaţional de Teatru „Cavalerul de Aur”, desfăşurat la Teatrul Taganka din Moscova în 2011.

Profesor de etnomuzicologie al Universității Bucureşti, realizator de film documentar etno-antropologic pentru Televiziunea Română, Grigore Leșe este primul muzician din România care a adus alături de el în scenă artiști tradiționali din toată lumea, căutând filonul comun al muzicilor străvechi. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate.   

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă