Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lavrov acuză SUA că încearcă să rupă Siria în bucăţi

Statele Unite încearcă să facă Siria bucăţi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei ruse, relatează The Associated Press. Atacuri recent coordonate de americani contra Siriei ”au agravat serios situaţia”, a apreciat Serghei Lavrov într-o reuniune cu omologii săi iranian şi turc.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

28.04.2018 - 22:59

Declaraţii cu privire la susţinerea integrităţii teritoriale a Siriei ”sunt simple cuvinte care par să acopere planuri de reformatare a Orientului Mijlociu şi planuri de împărţire a Siriei în părţi”, a acuzat Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse s-a întâlnit cu omologii săi iranian Mohammad Javad Zarif şi turc Mevlut Cavusoglu. Cele trei ţări sunt organizatoarele procesului de la Astana care vizează să pună capăt violenţelor în Siria.


Moscova, Teheranul şi Ankara au convenit sâmbătă să-şi intensifice eforturile în furnizarea unor ajutoare umanitare în Siria.

”Ne vom asigura ca aceste ajutoare să fie furnizate în cel mai eficient mod. Vom coopera cu Guvernul, opoziţia şi, desigur, cu omologii noştri de la ONU, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Semiluna Roşie siriană şi alte organizaţii internaţionale”, a declarat Lavrov.

Organizaţii umanitare internaţionale au acuzat în mai multe rânduri Damascul, susţinut de Moscova şi Teheran, de împiedicarea trimierii unor ajutoare în zone rebele asediate.

Lavrov a reiterat acuzaţii potrivit cărora un presupus atac chimic, la începutul lunii, a fost un ”pretext artificial” în vederea unor atacuri cu rachete ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei.

Cei trei miniştri condamnă într-o declaraţie comună orice atacuri chimice şi apreciază că informaţii despre utilizarea acestui tip de armament este necesar să fie ”anchetate prompt şi profesional” de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Încercări ale unei echipe OIAC de a ancheta presupusul atac chimic la Duma au fost amânate în mai multe rânduri.

Cavusoglu a criticat Statele Unite din cauză că susţin principalai miliţie siriane kurdă, care a jucat un rol-cheie în înfrângerea militară a grupării Statul Islamic (SI) şi care deţine în prezent controlul asupra unei mari părţi a nordului şi estului Siriei.

Ankara îi acuză pe luptătorii sirieni kurzi de legături cu insurgenţi turci kurzi din sud-estul Turciei.

”În prezent, Statele Unite susţin organizaţii teroriste, iar acest lucru trebuie să înceteze”, a denunţat Cavusoglu.

Comentarii

loading...