Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„Scandalul Pilatus”, ancheta jurnalistei Daphne Caruana Galizia, asasinată anul trecut

Investiţii secrete ale liderilor din Azerbaidjan în Malta

Banca malteză Pilatus, care reciclează banii liderilor din Azerbaidjan în toată Europa, este în atenţia mass-media internațională care urmărește ancheta demarată de ziarista Daphne Caruana Galizia, asasinată anul trecut.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 25.04.2018 - 21:56

Un ziarist poate fi ucis, dar anchetele lui rămân. Este şi cazul ziaristei de investigaţii, militantă anticorupţie, asasinată prin explozia unei bombe amplasată în propria maşină.

Le Monde şi partenerii media au iniţiat  „Proiectul Daphne” pentru publicarea anchetelor începute de Caruana şi care implică personalităţi politice şi oameni de afaceri din Malta. 

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jurova, a anunţat că va merge în Malta pentru a examina măsurile de luptă contra spălării banilor şi a urmări cum decurge ancheta asupra asasinării ziaristei Daphne Caruana Galizia. 
   

    Patronul băncii, urmărit de FBI

Una dintre anchetele Caruanei priveşte Pilatus Bank, fondată de iranianul Ali Sadr Hashemi Nejad, în 2013.

Nejad era în atenția autorităților americane pentru spălare de bani și evaziune fiscală, dar în Malta a obţinut fără probleme o licenţă bancară ceea ce i-a permis să efectueze operaţiuni financiare în întreaga Uniune Europeană. 

El era urmărit în SUA și pentru violarea sancţiunilor americane contra Iranului. În total, riscă 125 ani de închisoare.

Ali Sadr Hashemi Nejad  a fost arestat la Washington în martie şi banca sa din Malta a fost pusă sub tutelă, activele îngheţate. Inclusiv conturile controlate de azeri.

Nejad, fiul lui „Bill Gates al Iranului”, după cum a fost prezentat în tribunal, acuzat că și-a declarat un venit infim, a cerut azil în SUA în urmă cu câțiva ani, pe motiv că este persecutat în Iran, însă la o verificare simplă s-a dovedit că între 2010 și 2015 a călătorit de 20 de ori, fără probleme, la Teheran. Și astfel a intrat și în atenția FBI.

Demascarea acestui „golden-boy” se datorează în mare parte jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Ea descoperise legăturile de interese între bancă şi Guvernul maltez, ca şi existenţa conturilor bancare deschise de apropiaţii regimului din Azerbaidjan şi suspecta că Pilatus Bank  derulează operaţiouni dubioase şi spălare de bani.
   

    În profitul fiilor președintelui azer

Potrivit anchetei, familiile liderilor din Azerbaidjan sunt beneficiarii presupuşi a zeci de societăţi deţinute anonim şi care au fost folosite pentru a investi în proprietăţi, hoteluri şi întreprinderi în Europa.    

În cursul ultimilor trei ani, mai multe reţele de astfel de societăţi au utilizat banca privată malteză Pilatus pentru investiţii secrete în Marea Britanie, Spania, Franţa, Muntenegru.

O mare parte a acestor întreprinderi au fost exploatate în profitul copiilor preşedintelui azer, Ilham Aliev, şi a fiilor ministrului său pentru Situaţii de Urgenţă, Kamaladdin Heidarov. 

Dezvăluirile ridică noi întrebări pentru elitele conducătoare din Azerbaidjan care sunt criticate pentru lipsa lor de transparenţă după ce Aliev a preluat puterea în 2003. 

Aliev a fost acuzat că prezidează un regim care a închis ziarişti, practică violarea drepturilor omului şi autorizează jefuirea bunurilor statului. 

Ancheta începută de Caruana Galizia dezvăluie amploarea investiţiilor nedeclarate deţinute de o parte a elitei şi cum a fost folosită Malta ca trambulină pentru achiziţia şi gestionarea bunurilor din Europa şi din întreaga lume.

Robert Baker, un australian care trăieşte la Londra într-o vilă de două milioane de lire sterline, apare ca directorul unei duzini de entităţi Pilatus.

Grupul cel mai important este deţinut de fraţii Heidarov prin holdinguri anonimne neo-zeelandeze.

Una din cele mai mari dezvăluiri este că fiii lui Aliev pot avea o participare majoritară în Gilan Holding, una din cele mai mari întreprinderi din Azerbaidjan, cu interese în bănci, construcţii, turism, agricultură şi în clubul de fotbal Gabala.

Comentarii

loading...