12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalÎn contextul tensiunilor din Marea Neagră, Pentagonul va trimite o navă de...

În contextul tensiunilor din Marea Neagră, Pentagonul va trimite o navă de război

 

SUA amenință că se retrag dintr-un tratat asupra armelor nucleare dacă Rusia , acuzată că a desfășurat o rachetă de croazieră, nu face un pas în spate. Pe 4 decembrie, la sediul Organizației nord-atlantice din Bruxelles, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat Rusia că violează cu această rachetă, numită 9M729 de ruși și SSC-8 de NATO, Tratatul privind forțele nucleare intermediare (FNI), antrenând „o amenințare directă pentru Europa” și a dat Moscovei un termen de 60 de zile pentru a renunța la racheta produsă de firma Novator, care poate fi lansată de pe un vehicul pe roți. În același timp, Pentagonul a declarat că în două operațiuni militare în tot atâtea zile, un avion de observație al US Air Force, OC-135, a efectuat un „zbor extraordinar” în cadrul tratatului „cer deschis” pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite față de Ucraina. Zborul a avut loc a doua zi după ce US Navy a utilizat distrugătorul de rachete USS McCampbell în Marea Japoniei, ceea ce a enervat Rusia, care menține o revendicare teritorială pe apele aflate în litigiu.

În context, CNN a anunțat că Statele Unite au întreprins pregătirile necesare pentru aducerea unei nave de război în Marea Neagră, în pofida tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Pentagonul „semnalează o contra acțiune la ultima serie de acțiuni ruse care au exacerbat din nou tensiunile în regiune,” a declarat la CNN Peter Singer, strateg și înalt responsabil al grupului de reflexie New America. Iar Eric Pahon, purtător de cuvânt al Pentagonului, a precizat că „atacul neprovocat de Rusia contra navelor de război ucrainene în Marea Neagră, în apropierea strâmtorii Kerci, este o escaladă periculoasă în cadrul unei activități din ce în ce mai provocatoare și amenințătoare”. Acțiunile Rusiei și reținerea marinarilor ucraineni (trimiși în justiție) l-a determinat pe președintele american, Donald Trump, să anuleze o întâlnire prevăzută cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul G20 din Argentina.

Armata americană a cerut Departamentului de Stat să informeze Turcia despre eventualitatea trimiterii unei nave de război în Marea Neagră, în opinia CNN fiind o ripostă la acțiunile Rusiei contra Ucrainei în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov. Informarea Turciei despre posibila trecere a unei nave militare prin strâmtorile Bosfor și Dardanele este conformă Convenției de la Montreux, un tratat din 1936 potrivit căruia țările care nu au ieșire la Marea Neagră trebuie să îi dea Turciei un preaviz de cel puțin 15 zile înaintea tranzitării navei prin strâmtori. Ultima navă care a intrat în Marea Neagră a fost nava rapidă de transport US NS Carson City, în octombrie iar USS Carney, un distrugător de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke a părăsit această mare la sfârșitul lui noiembrie. În virtutea Convenției de la Montreux, navele americane pot rămâne în apele mării Negre doar 21 de zile.

 

Libertatea navigației

În ce privește acțiunea armatei americane în Marea Japoniei, Boris Zilberman, expert rus la Fundația pentru apărarea democrațiilor, consideră că „marina americană are dreptate să efectueze aceste operațiuni de libertate a navigației și va trebui să o facă în continuare”. Rusia continuă eforturile pentru militarizarea apelor din apropierea Mării Japoniei și încearcă proiectarea unui rol crescut în Pacific iar ultima operațiune americană în Marea Japoniei ar putea arăta o îngrijorare a SUA față de poziționarea Rusiei în Pacific, a declarat Zilberman.

„Pentagonul va încerca, probabil, să traseze o linie de la început pentru a împiedica o nouă escaladă în regiune și Rusia trebuie să știe că Washingtonul nu va permite militarizarea căilor internaționale de navigație din zonele-cheie ca Marea Neagră, Marea Japoniei, Ohoțk sau oriunde altundeva”. În caz contrar, a continuat expertul, „ este clar în prezent că atunci când președintele rus, Vladimir Putin, nu va fi contracarat, va continua să acționeze în mod agresiv contra intereselor Statelor Unite și a aliaților noștri”.

Un responsabil al marinei americane, citat de CNN, a declarat că trecerea USS McCampbell prin apele litigioase este prima operațiune de liberă navigație efectuată de SUA în această zonă după 1987.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă