Aceastฤ schimbare, care seamฤnฤ cu un abuz, riscฤ sฤ determine Berlinul ลi alte patru state dezvoltate, care vor suporta ศi ele majorฤri importante, sฤ îลi intensifice opoziลฃia faลฃฤ de primul proiect de buget al Bruxellesului post-Brexit, gândit pentru intervalul 2021-2027.
Estimฤrile Guvernului german obลฃinute de Financial Times au indicat cฤ statul în cauzฤ va suporta o creลtere puternicฤ a contribuลฃiilor nete la bugetul Uniunii, de la 15 miliarde de euro în 2020 la 33 de miliarde de dolari în 2027, ceea ce înseamnฤ o mฤrire de 120%. De asemenea, Olanda va înregistra o creลtere de 50% a contribuลฃiilor, ajungând la 7,5 miliarde.
Germania este deja cel mai mare contributor la bugetul UE
Estimฤrile se bazeazฤ pe propunerea Comisiei de a majora dimensiunea bugetului pe termen lung la 1,11% din Produsul Naลฃional Brut (PNB) pentru acoperirea golului financiar lฤsat de ieลirea Marii Britanii din UE ลi pentru creลterea cheltuielilor pentru modificฤrile climatice ศi controlul graniลฃelor.
Nemศii se plâng de o ”povarฤ disproporศionatฤ”
Potrivit Ministerului de Finanลฃe german, ”din cauza Brexitului ลi a propunerii Comisiei de a se renunลฃa la derogฤrile permanente, povara financiarฤ suportatฤ de Germania ar creลte disproporลฃionat, în comparaลฃie cu celelalte state”.
Planurile Bruxellesului referitoare la buget, prezentate prima oarฤ în luna mai, au fost marcate de conflicte. Germania, Olanda, Austria, Danemarca ลi Suedia au cerut o contribuiลฃie de pânฤ la 1% din PNB ลi vor menลฃinerea derogฤrilor de care beneficiazฤ, dupฤ Brexit.
”Când vom planifica bugetele naลฃionale, va trebui sฤ luฤm miliarde de euro de la sฤnฤtate sau de la alte cheltuieli naลฃionale. În niciun caz parlamentele noastre nu vor accepta aลa ceva”, a avertizat un diplomat european de rang înalt. În schimb, Bruxellesul a criticat pretenลฃiile pentru derogฤri ale celor cinci ลฃฤri.