12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul general sârb bosniac Mladic face apel la condamnarea pentru genocid

Fostul general sârb bosniac Mladic face apel la condamnarea pentru genocid

 
Mladic ispășește o condamnare pe viață după ce a fost găsit vinovat de supravegherea sacrificării a 8 000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în 1995 și de atacarea și uciderea civililor în timpul asediului de 43 de luni al capitalei bosniace Saraievo.
 
Judecătorii au decis că acesta este responsabil pentru masacrele musulmanilor bosniaci și campaniilor de “epurare etnică” ca parte a planului de a crea o Serbie Mare din părți ale fostei Iugoslavii, împreună cu liderul sârb bosniac Radovan Karadzic și fostul politician sârb Slobodan Milosvic. El a fost comandantul forțelor sârbe bosniace în timpul războiului din 1992-1995 care a făcut parte din destrămarea Iugoslaviei.
La începutul celor două zile de audieri, președintele judecătoriei Prisca Nyambe a declarat că Mladic a înaintat 9 motive de apel, cerând achitarea sau rejudecarea procesului.
 
Mladic, în vârstă de 77 de ani, a apărut purtând o mască facială pe care a îndepărtat-o după câteva minute. Procedurile sunt video din cauza pandemiei de coronavirus.
 
Mladic a fost condamnat pentru 10 din cele 11 acuzații judecate, iar procurorii cer o nouă condamnare pentru genocid.
 
Procurorii declară că sentința lui Mladic ar trebui confirmată și că acesta ar fi trebuit de asemenea condamnat pentru a 11-a acuzație de genocid împotriva bosniacilor și croaților din cinci municipalități din Bosnia în 1992.
 
Apelul lui Mladic are loc la o instanță ONU din Haga înființată pentru a audia apelurile și cazurile rămase de la fostul tribunal iugoslav, care s-a închis în 2017.
 
Mladic va avea voie să se adreseze curții timp de 10 minute miercuri. Judecătorii nu au stabilit încă o dată pentru o decizie, probabil în 2021.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă