13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFără acord în deșert, la Charm El-Cheikh

Fără acord în deșert, la Charm El-Cheikh

 

Brexit, acordul de ieșire a Marii Britanii din UE, a fost prezent și în discuțiile summitului UE-Liga Arabă de la Charm El-Cheikh, în Egipt. Donald Tusk, președintele Consiliului European, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au estimat că „în situația în care ne aflăm, o extensie tehnică (a articolului 50) ar fi logică”. În Marea Britanie, la o lună până la Brexit-ul teoretic (29 martie), aleșii din Camera Comunelor nu au reușit să cadă de acord pentru ratificarea acordului de retragere semnat de May și de cei 27 de lideri ai UE la sfârșitul lunii noiembrie. Premierul May a amânat pentru 12 martie votul deputaților britanici asupra acordului privind Brexit-ul pentru a le  propune un nou text.

După respingerea masivă a acordului de către deputați, la 15 ianuarie, ea  încearcă să renegocieze o nouă variantă a textului care ar urma să fie acceptat de o majoritate parlamentară. Fără succes până în prezent, dar May nu renunță și nici nu vrea să audă de o amânare a datei de ieșire din UE. Marți, 26 februarie, negociatorii britanici au revenit la Bruxelles cu toate că responsabilii Uniunii au declarat în mod repetat că nu se pune problema renegocierii acordului deja aprobat după un an și jumătate de negocieri. UE se declară însă deschisă pentru discuții asupra declarațiilor politice care însoțesc documentul, un text care tranșează contururile viitoarei relații cu Londra.

Luni, media britanice au citat surse europene potrivit cărora dacă premierul britanic nu reușește să obțină o majoritate parlamentară asupra Brexit-ului și ar solicita o amânare, UE ar accepta o derogare până în 2021. Deși constituirea Parlamentului European ar fi perturbată prin menținerea temporară a Regatului Unit în UE, o amânare a Brexit-ului ar fi posibilă și chiar dorită de unii. Potrivit presei din regat, șefa guvernului britanic va fi pusă sub presiune în sânul propriu-
lui partid pentru amânarea Brexit-ului și evitarea scenariului catastrofal al unui „no deal”, o ieșire fără acordul negociat cu liderii UE. Guardian, citând surse europene, asigura că scenariul unei extensii până în 2021 face parte din ipotezele avute în vedere.

Dar, în timp ce Tusk estima la Charm El-Cheikh că un termen suplimentar pentru Brexit dincolo de 29 martie ar fi o soluție „rațională” pentru Londra, premierul May insistă că va putea evita acest „scenariu”. La Bruxelles, toată lumea este convinsă că  ea mizează pe „contra cronometru” în speranța că teama unui „no deal” va convinge aleșii britanici să voteze planul său. Și speră la un gest al europenilor privind foarte controversatul „backstop”, asigurarea contra revenirii unei frontiere fizice în Irlanda, conținut în tratatul divorțului de UE. Analiștii consideră că, în cazul în care tactica ar funcționa, va fi tardiv atât pentru europeni, cât și pentru britanici pentru validarea definitivă a tratatului Brexit la timp.

 

Surpriza laburiștilor

James Corbyn, liderul Partidului Laburist, în opoziție, a menționat pentru prima oară posibilitatea unui al doilea referendum asupra UE în următoarele săptămâni pentru evitarea a ceea a calificat drept „dăunătorul Tory Brexit impus țării”. Guardian a precizat că liderul laburist va depune un amendament la moțiunea guvernului asupra Brexit, enunțând cinci cereri către Theresa May ca o condiție prealabilă pentru susținerea laburiștilor la un acord asupra Brexit. Luni seară, la o reuniune a deputaților laburiști, Corbyn a subliniat că partidul va susține amendamentul depus de Yvette Cooper și de conservatorul Oliver Letwin, favorabil amânării datei ieșirii Marii Britanii din UE. „Într-un mod sau altul, vom face tot ce este în puterea noastră pentru evitarea unui acord și ne vom opune unui Tory Brexit prejudiciabil bazat pe acordul Theresei May, respins masiv”, a precizat Corbyn.

O sursă laburistă a dat de înțeles că partidul se va concentra asupra propriului  amendament pentru versiunea laburistă a acordului Brexit. Iar dacă va fi respins,  ceea ce este de așteptat, va susține un amendament vizând organizarea unui al doilea referendum.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă