16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalEuropa se transformă într-un centru de trafic de cocaină

Europa se transformă într-un centru de trafic de cocaină

Europa devine un centru de producție și de transbordare a cocainei către alte regiuni ale lumii, pe lângă faptul că este o piață de consum majoră, au declarat agențiile UE, avertizând, de asemenea, în legătură cu industria în expansiune a metamfetaminei, scrie Reuters.

După canabis, cocaina este cel mai consumat drog din Europa, cu milioane de consumatori și vânzări de aproximativ 10,5 miliarde de euro (11,1 miliarde de dolari) în 2020, potrivit unui raport comun al UE realizat de agenția de aplicare a legii Europol și de agenția antidrog OEDT.

Piața europeană este în creștere, datorită creșterii producției în America de Sud și, de asemenea, datorită extinderii capacităților de prelucrare a medicamentului brut în Europa. Aceasta ar putea crește și mai mult odată cu dezvoltarea unor noi tipuri de produse de cocaină care pot fi fumate, se arată în raport, care avertizează asupra riscurilor mai mari pentru sănătate.

“De asemenea, o producție mai mare are loc acum în interiorul Europei, ceea ce indică schimbări în rolul regiunii în comerțul internațional cu cocaină”, se arată în raport.

Potrivit datelor colectate de agențiile UE, Belgia pare a fi în centrul industriei din Europa. Este țara din UE care a confiscat cea mai mare cantitate de cocaină în 2020, un volum total de 70 de tone, în principal în portul Anvers, față de 49 de tone în Olanda, a doua națiune din Europa în ceea ce privește confiscările.

Belgia este, de asemenea, o țară fruntașă în ceea ce privește prelucrarea pastei de cocaină, alături de Olanda și Spania, potrivit raportului, care citează ca dovezi confiscări de cantități mari de precursori chimici pentru producția de cocaină și informații despre instalațiile de prelucrare.

Cocaina importată în Europa din America de Sud este din ce în ce mai mult reexportată în alte părți ale lumii, în special în Orientul Mijlociu și Asia, ceea ce face din Europa “un punct cheie de transbordare pentru drogurile provenite din alte părți”, se arată în raport.

Piața europeană a metamfetaminei este, de asemenea, în creștere, dar rămâne mult mai mică decât cea a cocainei, se arată în raport, menționând că este dificil de estimat dimensiunea exactă a acesteia.

În mod tradițional, drogul stimulent sintetic a fost produs în principal în Republica Cehă și consumat în Europa de Est, însă noile date arată că cererea este în creștere în Europa de Vest, în special în Belgia, care a devenit un producător important de droguri.

“În prezent, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la instalațiile de producție situate în Belgia și Olanda, unde metamfetamina poate fi produsă la o scară considerabil mai mare”, se arată în raport.

Europa este unul dintre principalii producători de metamfetamină la nivel mondial, iar producătorii europeni colaborează în prezent cu multe grupuri criminale mexicane pentru a perfecționa procesele de producție, au avertizat agențiile UE.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Fostul premier, aproape de o victorie importantă

Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER-SSD al lui Fico conducea cu 23,69% din voturi. Partidul liberal...

Război în Ucraina – Ziua 585 – O dronă ucraineană a rănit o persoană și a deteriorat o clădire în regiunea Briansk

UPDATE 7:00 - Un atac cu dronă din partea Ucrainei, care a avut loc sâmbătă în regiunea Briansk din sudul Rusiei, a rănit...

Un tânăr a murit la Suceava după un accident grav de motocicletă

 Potrivit acestora, motocicleta a ieşit în afara părţii carosabile, iar ambele victime au fost găsite în stare de inconştienţă. ...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies